Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zdrowie

Data opublikowania: 2018-07-12

PIĘĆ KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI

ikona myj ręceUtrzymuj czystość

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
  • myj ręce po wyjściu z toalety
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
  • chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

DLACZEGO?

Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.
 
ikonka oddzielaj ugotowane jedzenie od surowegoOddzielaj żywność surową od ugotowane
  • oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,
  • do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
  • magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

DLACZEGO?

Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza (i odpady pochodzące z tych produktów) mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.
 

ikonka gotuj dokładnieGotuj dokładnie

  • gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
  • żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste nie różowe.
  • odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej dotemperatury powyżej 70° C
Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.
 
ikonka utrzmyuj żywnośc w odpowiedniej temreaturzeUtrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny,
  • wszystkie gotowanei łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C,
  • utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
  • nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
  • nie rozmrażaj za mrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej.Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5°C lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany.  Pamiętaj jednak, że n iektóre niebezpieczne mikroorganizmy nam nażają się w temperaturze poniżej 5°C.
 
ikonka używaj bezpiecznej wodyUżywaj bezpiecznej wody i żywności
  • używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
  • myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
  •  
    Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszko dzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody (tj. mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.

za: gis.gov.pl

Pozostałe Zdrowie
2018-09-06

Bezpłatne szczepienia przeciw grypie, w ramach „Programu szczepień profilaktycznych przeciw grypie dla mieszkańców Hajnówki po 65 roku życia”, na lata 2018 – 2019

Z początkiem września 2018 roku w mieście Hajnówka rozpoczyna się realizacja „Programu szczepień profilaktycznych przeciw grypie dla mieszkańców Hajnówki po 65 roku życia".
Czytaj więcej
2018-09-10

Profilaktyka chorób odkleszczowych - kolejne spotkanie

Wykład odbędzie się 24 września 2018r., godz. 13.00 w sali konferencyjnej SP ZOZ w Hajnówce. Zapraszamy
Czytaj więcej
2018-08-27

Kleszcze – na co powinniśmy uważać. Wywiad z dr n. med. Anną Nowicką – Ciełuszecką, koordynatorem Oddziału Obserwacyjno –Zakaźnego SP ZOZ w Hajnówce

Tereny północno-wschodniej Polski należą do regionów zwiększonego występowania kleszczy. I choć lato powoli dobiega końca, ciepła aura sprawia, ze pasożyty będą aktywne do późnej jesieni.  Ugryzienie kleszcza może być przyczyną wielu poważnych chorób m.in. kleszczowego zapalenie mózgu, boreliozy czy anaplazmo
Czytaj więcej
2018-09-21

ZUS informuje: Kapitał początkowy - czego jeszcze nie wiemy.

Ciągle jeszcze nie wszyscy, który urodzili się po 1948 roku, a byli ubezpieczeni przed 1999, mają wyliczony kapitał początkowy. Im jesteśmy starsi, tym większy wpływ na wysokość emerytury ma ta kwota.
Czytaj więcej
2018-09-21

Akcja rejestracji potencjalnych Dawców szpiku wraz ze zbiórką pieniężną pn. „Olga i Inni potrzebują Twojej pomocy

Dzień Dawców Szpiku w Hajnówce na rzecz 8 letniej Oli Siemion, która zachorowała na ostrą białaczkę szpiku. Poszukując dawców odbyły się już dwie rejestracje. Pierwsza  02.09.2018 r podczas Festynu  Zdrowia w Parku Miejskim, druga podczas Pucharu Polski Nordic Walking na terenie Nadleśnictwa Hajnówka w d
Czytaj więcej
2018-09-06

Sobota z fizjoterapią w Białymstoku

W najbliższą sobotę, 8 września przypada Światowy Dzień Fizjoterapii. W Białymstoku w jego obchody włącza się Ośrodek Rehabilitacji Armedis. Proponuje wykład i bezpłatne konsultacje ze specjalistami. Liczba miejsc jest ograniczona.
Czytaj więcej
2018-09-06

Dzień Dawcy Szpiku w Hajnówce - Ty też możesz pomóc!

Finał Pucharu Polski Nordic Walking, ul. Kolejki Leśne 12, Nadleśnictwo Hajnówka
Czytaj więcej
2018-09-04

ZUS informuje: Świadczenie rehabilitacyjne zamiast renty

Stan naszego zdrowia nie pozwala nam na powrót do pracy. Kończą się 182  dni okresu  zasiłkowego (a jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana gruźlicą lub występuje w trakcie ciąży - 270 dni) i lekarz podpowiada nam abyśmy wystąpili do ZUS-u z wnioskiem o rentę z tytułu niezdolności do pracy. Gdy trafimy na badanie, lekarz or
Czytaj więcej
Więcej
najczęściej czytane