Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zdrowie

Data opublikowania: 2018-07-12

PIĘĆ KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI

ikona myj ręceUtrzymuj czystość

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
  • myj ręce po wyjściu z toalety
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
  • chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

DLACZEGO?

Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.
 
ikonka oddzielaj ugotowane jedzenie od surowegoOddzielaj żywność surową od ugotowane
  • oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,
  • do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
  • magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

DLACZEGO?

Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza (i odpady pochodzące z tych produktów) mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.
 

ikonka gotuj dokładnieGotuj dokładnie

  • gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
  • żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste nie różowe.
  • odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej dotemperatury powyżej 70° C
Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.
 
ikonka utrzmyuj żywnośc w odpowiedniej temreaturzeUtrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny,
  • wszystkie gotowanei łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C,
  • utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
  • nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
  • nie rozmrażaj za mrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej.Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5°C lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany.  Pamiętaj jednak, że n iektóre niebezpieczne mikroorganizmy nam nażają się w temperaturze poniżej 5°C.
 
ikonka używaj bezpiecznej wodyUżywaj bezpiecznej wody i żywności
  • używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
  • myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
  •  
    Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszko dzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody (tj. mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.

za: gis.gov.pl

Pozostałe Zdrowie
2019-01-24

E-zdrowie w hajnowskim szpitalu

Od roku pacjenci hajnowskiego Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej mają możliwość elektronicznej rejestracji do poradni.
Czytaj więcej
2019-01-04

Mammobus w powiecie hajnowskim w 2019 roku

Najbliższe terminy w marcu!
Czytaj więcej
2019-02-13

Ulga rehabilitacyjna w rozliczeniu rocznym PIT w 2019 r.

Podatnik będący osobą niepełnosprawną i posiadający orzeczenie o niepełnosprawności może w zeznaniu rocznym PIT odliczyć od dochodu (przychodu) niektóre wydatki
Czytaj więcej
2019-02-08

Apel o pomoc

Mieszkanka powiatu hajnowskiego walczy z nowotworem  - pomóc Dorocie Nowickiej można dokonując wpłaty na konto: Fundacja Pomocy Dzieciom i Osobom Chorym „Kawałek Nieba” Santander Bank : 31 1090 2835 0000 0001 2173 1374 Przekaż 1%  Dorocie Nowickiej na pomoc w walce z nowotworem Należy w formularzu PIT wpisać KRS 000
Czytaj więcej
2019-02-07

Spotkanie z logopedą

Zaprasza Klub Młodych Mam
Czytaj więcej
2019-02-05

ZAPROSZENIE na szkolenie dotyczące profilaktyki raka piersi - 26 luty 2019r.

Zaprasza Białostockie Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie
Czytaj więcej
2019-01-28

Kolejny sprzęt WOŚP trafił do naszego szpitala

Sprzęt medyczny do Fundacji szpital otrzymuje od ponad 20 lat i zawsze spełnia on najwyższe współczesne standardy
Czytaj więcej
2019-01-25

Komunikat o możliwej szkodliwości produktu - GIS

Główny Inspektorat Sanitarny informuje o umieszczeniu w systemie RAPEX notyfikacji nr A12/0023/19, dot. chusteczek nawilżanych Lula Baby z dodatkiem aloesu nr partii LOT 372/18/02.
Czytaj więcej
Więcej
najczęściej czytane