Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zdrowie

Data opublikowania: 2018-07-12

PIĘĆ KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI

ikona myj ręceUtrzymuj czystość

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
  • myj ręce po wyjściu z toalety
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
  • chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

DLACZEGO?

Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.
 
ikonka oddzielaj ugotowane jedzenie od surowegoOddzielaj żywność surową od ugotowane
  • oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,
  • do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
  • magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

DLACZEGO?

Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza (i odpady pochodzące z tych produktów) mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.
 

ikonka gotuj dokładnieGotuj dokładnie

  • gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
  • żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste nie różowe.
  • odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej dotemperatury powyżej 70° C
Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.
 
ikonka utrzmyuj żywnośc w odpowiedniej temreaturzeUtrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny,
  • wszystkie gotowanei łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C,
  • utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
  • nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
  • nie rozmrażaj za mrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej.Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5°C lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany.  Pamiętaj jednak, że n iektóre niebezpieczne mikroorganizmy nam nażają się w temperaturze poniżej 5°C.
 
ikonka używaj bezpiecznej wodyUżywaj bezpiecznej wody i żywności
  • używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
  • myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
  •  
    Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszko dzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody (tj. mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.

za: gis.gov.pl

Pozostałe Zdrowie
2018-07-20

Hajnowski szpital pozyskał pieniądze z RPO

Marszałek Jerzy Leszczyński i wicemarszałek Maciej Żywno podpisali 17 lipca br. umowy z beneficjentami RPO, wśród których znalazł się także szpital w Hajnówce. Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Hajnówce chce poprawić jakość i dostępność opieki zdrowotnej, w tym przypadku - w zakresie  opieki psy
Czytaj więcej
2018-07-09

Mammobus w powiecie hajnowskim w lipcu i sierpniu

Do powiatu hajnowskiego przyjedzie mammobus.
Czytaj więcej
2018-07-19

ZAPROSZENIE - bezpłatne świadczenia stomatologiczne dla dzieci i młodzieży udzielane w dentobusie - 1,2 i 6 sierpnia

W dniach 1, 2 i 6 sierpnia 2018 r. dzieci i młodzież do ukończenia 18 roku życia będą mogły skorzystać z bezpłatnych świadczeń stomatologicznych, świadczonych w Dentobusie, który przyjedzie do Hajnówki. Dentobus jest mobilnym, w pełni wyposażonym gabinetem stomatologicznym, z lekarzem stomatologiem i asystentką stomatologiczną. Są w
Czytaj więcej
2018-07-17

ZAPROSZENIE na bezpłatne badania wzroku

Zapraszamy serdecznie wszystkich zainteresowanych do skorzystania z bezpłatnego badania wzroku w naszym gabinecie. Badanie jest w pełni bezpłatne i nie zobowiązuje do zakupu okularów. Badanie wykonywane jest przez refrakcjonistę- dobór korekcji okularowej.   Zadzwoń i umów się już dziś: 539-733-358
Czytaj więcej
2018-07-12

PIĘĆ KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI

Utrzymuj czystość myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania myj ręce po wyjściu z toalety myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami DLACZEGO? Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas
Czytaj więcej
2018-07-12

Zdrowe wakacje - Sprawdź najważniejszy informacje gdy wyjeżdżasz na wakacje !

Jak skutecznie przygotować się do wyjazdu na wakacje? Planujesz weekend nad wodą lub piesze wędrówki po górach? Wybierasz się za granicę?  A może spędzasz wakacje w mieście? Wakacje to szczególny czas, który kojarzy się z odpoczynkiem, beztroską, słońcem i piękną pogodą. W tym, żeby właśnie tak było pomagamy
Czytaj więcej
2018-07-12

Myj ręce - chroń życie

Mycie rąk to prosty i skuteczny sposób by zatrzymać rozprzestrzenianie się zakażeń, niestety często jest bagatelizowany. A przede wszystkim mycie rąk pozwala usunąć z powierzchni rąk m.in. bakterie, wirusy czy grzyby odpowiadające za cały szereg groźnych chorób, jak choćby salmonellę czy grypę. Do „chorób brudnych rąk&rdq
Czytaj więcej
2018-07-11

Wstrzymano sprzedaż leków na nadciśnienie. Sprawdź, czy masz je w apteczce

Informacja o wstrzymaniu leków zawierających walsatran została opublikowana na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego. Decyzja w tej sprawie zapadła 28 czerwca 2018 r. i dotyczy określonych serii 15 leków zawierających zanieczyszczoną substancję czynną (API) valsartanum. Wszystkie preparaty pochod
Czytaj więcej
Więcej
najczęściej czytane