Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

A to ciekawe

Data opublikowania: 2019-02-19

O hajnowskim Marcinku w najnowszym „Wprost”

W najnowszym numerze Wprost ukazał się artykuł Elżbiety Tomczyk – Miczka przedstawiający Hajnowskiego Marcinka.

Podlaski cukierniczy rarytas o iście carskim rodowodzie jest niezwykle popularny wśród mieszkańców Podlasia – bez niego nie mogą obyć się przyjęcia weselne, urodzinowe, chrzciny czy komunie. Marcinek nadaje smaku każdej większej uroczystości.  To taki podlaski tort – wysoka na 30 cm drabinka cienkich placków przełożonych masą śmietanową. Całość wieńczy dekoracyjny wzór usypany z kawy. Niebanalny smak zawdzięczamy banalnym składnikom – do wyrobu Marcinka wystarczą bowiem jaja, masło, śmietana, mąka i cukier.  Nie dajmy się jednak  zmylić nadmiernej prostocie – przygotowanie cieniutkich jak papier placków jest bardzo czasochłonne. Każdy, kto próbował przygotować Marcinka na własną rękę wie, jak niewiele trzeba, by przypalić kruche ciasto lub niechcący je połamać (żeby nie było - wiedza wzięta z autopsji :) ).

Tradycja przygotowywania hajnowskiego marcinka w Regionie Puszczy Białowieskiej i w samej Hajnówce wywodzi się z czasów carskich (XIX w.) i związana jest z historią Pałacu Carskiego w Białowieży. Jego „odświętny” charakter oraz nazwa to także zasługa historii – Marcinka jadano na dworze carskim na okoliczność hucznie obchodzonego Święta Marcina. Co region to obyczaj – w Poznaniu królowały i królują rogale świętomarcińskie  i gęsina, na Podlasiu – Marcinek.

Podlaski specjał od 2016 r widnieje na liście produktów tradycyjnych w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. podlaskim, dostępnej na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Ciasto można kupić u lokalnych producentów lub posmakować w restauracjach oferujących kuchnię regionalną. Tymczasem apetytu narobimy sobie czytając najnowszy Wprost – po lekturze artykułu przekonacie się czym smakuje Podlasie. Zachęcamy do lektury.

Katarzyna Miszczuk

Pozostałe A to ciekawe
2018-05-14

W maju jak w raju – Maj w Puszczy Białowieskiej

Ciepło, coraz cieplej!
Czytaj więcej
2018-05-11

Puszczański kwietnik – kwiaty maja

Puszcza Białowieska kwitnie – cała w pąsach (dosłownie).
Czytaj więcej
2021-06-04

Questy w zaktualizowanej aplikacji

Chcesz poznać sekrety i sekreciki regionu a jednocześnie fajnie spędzić czas? Zapraszamy na poszukiwanie skarbów ukrytych gdzieś na questowych trasach.
Czytaj więcej
2021-03-31

Fundusze norweskie na wzmocnienie organizacji pozarządowych w małych miejscowościach.

Złóż wniosek, zrealizuj projekt, skorzystaj także z dodatkowych pieniędzy na rozwój swojej organizacji
Czytaj więcej
2021-03-09

Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich

Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich – „Bitwy Regionów"
Czytaj więcej
2021-02-10

100lecie BPN

Rocznica odnosi się do powstania w 1921 r. na terenie Puszczy Białowieskiej pięciu rezerwatów, z których dwa stały się zalążkiem dzisiejszego Białowieskiego Parku Narodowego (BPN). Jubileuszowe obchody będą trwały przez cały rok, a ich charakter zależy od sytuacji pandemicznej. - Białowieski Park Narodowy to olbrzymia bioróż
Czytaj więcej
2020-12-30

99 lat BPN

W 2019 r. świętowaliśmy 40-lecie wpisana BPN na listę UNESCO, w 2020 – 99 urodziny!
Czytaj więcej
2020-12-23

Tradycja kołem się toczy – o bożonarodzeniowych obrzędach

Co wspólnego mają Słowianie z Bożym Narodzeniem? Ano mają! :)
Czytaj więcej
Zobacz więcej
najczęściej czytane