Zdrowie
Data opublikowania: 2019-09-24
Suplementy nie zastąpią zróżnicowanej diety
Poszczególne produkty spożywcze na ogół wnoszą wiele składników odżywczych w niewielkiej ilości. Dopiero cała dieta składająca się z różnych produktów pozwala na pokrycie zapotrzebowania, czyli „uzbieranie” odpowiedniej ilości składników pokarmowych. Odwrotnie jest z suplementami, często zawierają one dużą ilość jednego lub kilku składników. Dlatego też na opakowaniach suplementów znajduje się napis „suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety”.
Witamina C w żywności i w suplementach
Dostarczanie składników wraz z produktami możemy prześledzić na przykładzie np. witaminy C. Jeśli w ciągu dnia spożyjemy po 100 g następujących produktów: jabłko, pomidor, porcję ziemniaków, 1 szklankę (200 ml) soku pomarańczowego i 200-gramową porcję surówki z kwaszonej kapusty, to dostarczą one odpowiednio: 9,2 mg, 23 mg, 14 mg, 86 mg, 22,8 mg witaminy C. Łącznie da to 155 mg tej witaminy w 700 g produktów. Przyjmując nawet 50% strat związanych z przechowywaniem, jak też z procesem gotowania, to dostarczymy naszemu organizmowi 77 mg witaminy C, co pokryje dzienne zapotrzebowanie człowieka dorosłego określone na 60-80 mg.
Wymienione produkty wniosą jeszcze inne mikroskładniki, jak foliany czy niektóre składniki mineralne, a także bioflawonoidy, o pozytywnych właściwościach antyoksydantów. Gdy jednak zastosujemy suplement diety z witaminą C, wprowadzimy wówczas np. 1000 mg witaminy C jednorazowo, to wówczas 17 razy przekroczymy zapotrzebowanie i nie będzie temu towarzyszyć dostarczanie innych składników odżywczych.
Na temat wysokich dawek różnych składników odżywczych toczą się dyskusje naukowe i ostatecznie to zagadnienie nie zostało rozstrzygnięte. W wypadku witaminy C są zwolennicy wysokich dawek. Jednakże wielu naukowców skłania się do poglądu, że dieta powinna być zrównoważona w stosunku do zapotrzebowania na poszczególne składniki, np. dowiedziono w badaniach epidemiologicznych, że nadmiar β-karotenu może być szkodliwy dla osób palących.
Wapń w produktach żywnościowych i w suplementach
Gdyby rozważyć spożycie innego składnika, np. wapnia wraz z dietą, to sytuacja będzie nieco inna. Zakładając, że w ciągu dnia spożyjemy następujące produkty zawierające wapń: 1 szklankę mleka, 100 g białego sera i 100 g sałatki warzywnej mrożonej, to dostarczą one odpowiednio: 240 mg, 94 mg i 13 mg wapnia, co razem daje nam ok. 350 mg. Jest to znacznie mniej niż zapotrzebowanie człowieka na wapń określone przynajmniej na 800 mg/dzień. Musimy zatem zaproponować większe spożycie mleka, np. 2 szklanki, 100 g białego sera i 30 g żółtego sera oraz marchewkę z groszkiem. Wtedy wprowadzimy następujące zawartości wapnia: 480 mg, 94 mg, 260 mg, 26 mg, czyli 860 mg/dzień i wówczas zapotrzebowanie zostanie pokryte.
Na tym przykładzie widzimy, że bogate źródło wapnia w diecie, np. żółty ser w nawet niedużej porcji (1 plaster - 30 g) wprowadza znaczącą ilość tego składnika. Suplement diety zawierający 400 mg wapnia musi być pobrany 2 razy w ciągu dnia i - jak w poprzednim przykładzie - da nam tylko jeden składnik, podczas gdy produkty spożywcze będą również źródłem magnezu, witamin z grupy B, β-karotenu i innych składników odżywczych.
Przyswajalność składników z diety i z suplementów
W przypadku składników mineralnych jest jeszcze jeden problem, a mianowicie przyswajalność. Bardzo dobrze przyswajalny wapń z suplementu może wpływać na obniżanie przyswajania z diety np. żelaza. Natomiast prawidłowo skomponowana dieta pozwala na bardziej zrównoważone spożycie rozłożone na kilka posiłków i jednorazowe wprowadzanie mniejszej ilości danego składnika, co w mniejszym stopniu wpływa na przyswajalność innych składników diety.
Szczególnej ostrożności wymaga wprowadzanie suplementów zawierających składniki, na które nie zostało określone fizjologiczne zapotrzebowanie, takie jak wyciągi z ziół, luteina, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-6 i n-3, bioflawonoidy i inne. Na obecnym etapie dostarczanie ich wraz z dietą złożoną z różnorodnych produktów wydaje się bardziej wskazane.
Autor artykułu:

Szczepimy się!
Od 15 stycznie 2021 rusza rejestracja na szczepienia przeciw COVID-19 dla seniorów oraz system zgłoszenia chęci zaszczepienia dla pozostałych

Projekty profilaktyczne w SP ZOZ w Hajnówce
W SP ZOZ w Hajnówce trwają przygotowania do realizacji projektów profilaktycznych, których realizacja została odłożona w czasie przez pandemię koronawirusa.

Uwaga kleszcze!
Trwa sezon aktywności kleszczy, jest ich w naszym otoczeniu coraz więcej. Pomimo faktu, że pokłucie przez kleszcza zwykle jest całkowicie bezbolesne, a sprawca wyjątkowo mały, konsekwencje przenoszonych przez niego chorób mogą długotrwale wpłynąć na nasze życie. Przewlekłe zmęczenie, problemy ze snem, porażenia nerwów utrudniają

Światowy Dzień bez Tytoniu
Hasło przewodnie tegorocznej akcji ogłoszone przez Światową Organizację Zdrowia brzmi: „Commit to quit”,


Zaszczep się w majówkę
Od 1 do 3 maja będzie trwała akcja „Zaszczep się w majówkę” w mobilnych punktach do szczepień powszechnych

