Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zdrowie

Data opublikowania: 2018-08-27

Sezon na grzybobranie! Apelujemy o szczególną ostrożność podczas zbierania grzybów

Sezon na grzybobranie i piesze wycieczki do lasów w pełni. W Polsce ten sposób spędzania wolnego czasu jest bardzo popularny.

Zatrucia grzybami

Zgodnie z danymi obejmującymi wszystkie województwa w Polsce w roku 2017, zatruciu grzybami uległy 24 osoby – w tym wszystkie hospitalizowano. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od spożycia grzybów.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • silny ból brzucha,
  • biegunka,
  • podwyższona temperatura ciała,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego,
  • zaburzenie widzenia.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Pierwsza pomoc:

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.

Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.

Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Leczenie:

Bardzo często pacjenci nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem grzybów i bagatelizują objawy.

Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

Leczenie polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe.

Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: Kania czubajka, Gąska zielona.

Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni a badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z trującymi grzybami, a nie tylko te, które mają objawy zatrucia.

Spożywanie grzybów:

Spożywając grzyby możemy odczuwać podobne do zatrucia objawy spowodowane nietolerancją pokarmową. Zasadniczą różnicą, która wskazuje na zatrucie jest wzrost temperatury ciała.

Nie zaleca się jedzenia grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym,
  • dzieciom,
  • osobom starszym,
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Rozpoznawanie grzybów

Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia.

Pomoc w rozpoznawaniu:

  • Grzyboznawcy – posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych,
  • Klasyfikatorzy grzybów – posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.

Grzyboznawcy oraz klasyfikatorzy grzybów uzyskują uprawnienia w drodze decyzji administracyjnej Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, która poprzedzona jest odpowiednim kursem specjalistycznym oraz egzaminem.

  • Atlas grzybów – zawierający szczegółowe informacje o grzybach, miejscach ich występowania oraz zdjęcia przedstawiające poszczególne gatunki.
  • Aplikacje mobilne – ułatwiające identyfikację grzybów za pośrednictwem smartfonu, dostępne w postaci mobilnych atlasów grzybów lub identyfikujące grzyby na podstawie zrobionego zdjęcia.

Pamiętaj!

Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

Jak się przygotować do grzybobrania:

  • odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;
  • koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu;
  • nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża;
  • środek odstraszający owady – stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.

za: gis.gov.pl

 
Pozostałe Zdrowie
2019-05-13

Informator Ochrony Zdrowia Psychicznego w Powiecie Hajnowskim

Do pobrania
Czytaj więcej
2018-07-12

Zdrowe wakacje - Sprawdź najważniejszy informacje gdy wyjeżdżasz na wakacje !

Jak skutecznie przygotować się do wyjazdu na wakacje? Planujesz weekend nad wodą lub piesze wędrówki po górach? Wybierasz się za granicę?  A może spędzasz wakacje w mieście? Wakacje to szczególny czas, który kojarzy się z odpoczynkiem, beztroską, słońcem i piękną pogodą. W tym, żeby właśnie tak było pomagamy
Czytaj więcej
2019-05-06

Są pieniądze na wsparcie osób niepełnosprawnych w ramach programu Aktywny Samorząd

Osoby niepełnosprawne mogą starać się o dofinansowanie.
Czytaj więcej
2019-06-12

Jak działają elektroniczne zwolnienia lekarskie

Pół roku to wystarczająco długi okres żeby potwierdzić, że metoda elektronicznych zwolnień lekarskich zadziałała.
Czytaj więcej
2019-06-07

Zadbaj o zdrowie i skorzystaj z sanatorium z ZUS

Warto skorzystać z rehabilitacji, którą oferuje ZUS.
Czytaj więcej
2019-06-06

Ważny adres – pacjent.gov.pl

Ministerstwo Zdrowia wraz z Centrum Systemów Informacyjnych Ochrony Zdrowia udostępniło w maju 2018 r. usługę dla obywateli – Internetowe Konto Pacjenta (IKP). IKP jest aplikacją internetową dostępną pod adresem https://pacjent.gov.pl, dzięki której w łatwy, szybki i bezpieczny sposób można uzyskać dostęp do informacji o
Czytaj więcej
2019-06-04

Na co i jak długo chorują Polacy

102,9 mln dni, czyli około 282 tysięcy lat, spędzili Polacy na chorobowym w pierwszych czterech miesiącach 2019r.
Czytaj więcej
2019-05-31

SOBOTA dla ZDROWIa - bezpłatne badania

Serdecznie zapraszamy wszystkich mieszkańców Hajnówki i okolic na wydarzenie SOBOTA dla ZDROWIA, które odbędzie się w dniu 01.06.2019r w godzinach 10:00-14:00 w Parku Wodnym w Hajnówce. Skorzystać będą mogli Państwo w tym dniu z bezpłatnych badań i konsultacji: - badań wzroku przeprowadzanych przez Salon Optyczny Dokto
Czytaj więcej
Zobacz więcej
najczęściej czytane

Hajnowski Szpital się zmienia dzięki funduszom unijnym

Data dodania 2019-06-21

Faktycznie „cukier krzepi?” O cukrze (i nie tylko) – wywiad z dr Małgorzatą Pietrzak - Zakrzewską

Data dodania 2019-06-21

Zmiana godzin pracy apteki

Data dodania 2019-06-21

Światowy Dzień bez Tytoniu – 31 maja

Data dodania 2019-06-21

Mniej obowiązków dla pacjentów gdy płatnik ma profil na PUE ZUS

Data dodania 2019-06-21