Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zdrowie

Data opublikowania: 2018-07-12

PIĘĆ KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI

ikona myj ręceUtrzymuj czystość

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
  • myj ręce po wyjściu z toalety
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
  • chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

DLACZEGO?

Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.
 
ikonka oddzielaj ugotowane jedzenie od surowegoOddzielaj żywność surową od ugotowane
  • oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,
  • do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
  • magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

DLACZEGO?

Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza (i odpady pochodzące z tych produktów) mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.
 

ikonka gotuj dokładnieGotuj dokładnie

  • gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
  • żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste nie różowe.
  • odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej dotemperatury powyżej 70° C
Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.
 
ikonka utrzmyuj żywnośc w odpowiedniej temreaturzeUtrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny,
  • wszystkie gotowanei łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C,
  • utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
  • nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
  • nie rozmrażaj za mrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej.Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5°C lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany.  Pamiętaj jednak, że n iektóre niebezpieczne mikroorganizmy nam nażają się w temperaturze poniżej 5°C.
 
ikonka używaj bezpiecznej wodyUżywaj bezpiecznej wody i żywności
  • używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
  • myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
  •  
    Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszko dzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody (tj. mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.

za: gis.gov.pl

Pozostałe Zdrowie
2019-04-05

Mammobus w powiecie hajnowskim

Terminy przyjazdu w maju i czerwcu
Czytaj więcej
2018-04-17

Zdrowo i aktywnie: „Chemiczne” nowalijki – jak usunąć chemię z warzyw?

Pierwsze smaki wiosny już kuszą ze sklepowych ogródków w marketach oraz straganów na bazarku.
Czytaj więcej
2019-05-13

Informator Ochrony Zdrowia Psychicznego w Powiecie Hajnowskim

Do pobrania
Czytaj więcej
2019-05-10

Hajnowski szpital przyjazny dziecku

Po raz kolejny hajnowski szpital pozytywnie przeszedł reocenę tytułu Szpital Przyjazny Dziecku. Na całym świecie otrzymują go szpitale i oddziały położnicze, które w odpowiedni sposób propagują karmienie piersią. Inicjatywa ta powstała głównie dzięki Światowej Organizacji Zdrowia WHO. W Polsce tytuł „Szpitala przyjaznego
Czytaj więcej
2019-04-30

Konferencja z Eurydykami - "Rak jajnika - jak z nim żyć"

Już 8 maja br. w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Białymstoku odbędzie się konferencja organizowana przez działające przy Uniwersyteckim Centrum Onkologii Stowarzyszenie Eurydyki.
Czytaj więcej
2019-04-11

Prezentacja 12 zasad w walce o dłuższe życie z cukrzycą

Prezentacja dokumentu odbyła się 9 kwietnia br. w Starostwie Powiatowym w Hajnówce
Czytaj więcej
2019-04-08

Hajnowski szpital otrzymał kolejne fundusze

Hajnowski SP ZOZ ciągle intensywnie się rozwija, aktywnie pozyskując fundusze unijne. Do mapy projektów, aktualnie realizowanych przez szpital dołączył kolejny
Czytaj więcej
2019-04-02

Jak przetrwać przesilenie wiosenne? Znamy trzy sprawdzone sposoby

Kiepskie samopoczucie, wahania nastrojów, osłabienie – to typowe objawy przesilenia wiosennego
Czytaj więcej
Zobacz więcej
najczęściej czytane

Hajnowski Szpital się zmienia dzięki funduszom unijnym

Data dodania 2019-05-19

Faktycznie „cukier krzepi?” O cukrze (i nie tylko) – wywiad z dr Małgorzatą Pietrzak - Zakrzewską

Data dodania 2019-05-19

Zmiana godzin pracy apteki

Data dodania 2019-05-19

Światowy Dzień bez Tytoniu – 31 maja

Data dodania 2019-05-19

Mniej obowiązków dla pacjentów gdy płatnik ma profil na PUE ZUS

Data dodania 2019-05-19