Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zdrowie

Data opublikowania: 2018-07-12

PIĘĆ KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI

ikona myj ręceUtrzymuj czystość

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
  • myj ręce po wyjściu z toalety
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
  • chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

DLACZEGO?

Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.
 
ikonka oddzielaj ugotowane jedzenie od surowegoOddzielaj żywność surową od ugotowane
  • oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,
  • do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
  • magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

DLACZEGO?

Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza (i odpady pochodzące z tych produktów) mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.
 

ikonka gotuj dokładnieGotuj dokładnie

  • gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
  • żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste nie różowe.
  • odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej dotemperatury powyżej 70° C
Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.
 
ikonka utrzmyuj żywnośc w odpowiedniej temreaturzeUtrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny,
  • wszystkie gotowanei łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C,
  • utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
  • nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
  • nie rozmrażaj za mrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej.Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5°C lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany.  Pamiętaj jednak, że n iektóre niebezpieczne mikroorganizmy nam nażają się w temperaturze poniżej 5°C.
 
ikonka używaj bezpiecznej wodyUżywaj bezpiecznej wody i żywności
  • używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
  • myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
  •  
    Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszko dzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody (tj. mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.

za: gis.gov.pl

Pozostałe Zdrowie
2019-01-04

Mammobus w powiecie hajnowskim w 2019 roku

Najbliższy termin - już w styczniu!
Czytaj więcej
2018-11-09

Faktycznie „cukier krzepi?” O cukrze (i nie tylko) – wywiad z dr Małgorzatą Pietrzak - Zakrzewską

O mitach, które narosły wokół cukru, rozmawiamy z diabetologiem dr Małgorzatą Pietrzak – Zakrzewską.
Czytaj więcej
2019-01-17

Wykład "Kiedy do logopedy"

Zaprasza Klub Młodych Mam
Czytaj więcej
2019-01-16

Tupot zdrowych stóp. Bezpłatne konsultacje dla dzieci

Jeśli twoje dziecko chodząc przekrzywia się, nieustannie niszczy buty czy dziwnie ustawia nogi to może być znak, że coś niedobrego dzieje się z jego stopami.
Czytaj więcej
2019-01-15

Akryloamid – powstawanie, toksyczność, badania

Akryloamid towarzyszy człowiekowi niemalże na każdym kroku. Występuje w znacznych ilościach w wodzie, glebie, wyrobach z tworzywa sztucznego, kosmetykach, dymie tytoniowym, zanieczyszcza również żywność.
Czytaj więcej
2019-01-11

Hajnowski Szpital w złotej setce „Rankingu Szpitali”

Hajnowski SP ZOZ jest na 40 miejscu w Polsce i 2 w województwie
Czytaj więcej
2019-01-03

Hajnowski szpital otrzyma kolejne fundusze z UE

Prawie 713 tys. zł z Regionalnego Programu Operacyjnego trafi do Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Hajnówce
Czytaj więcej
2018-12-21

Obchody Dni Honorowego Krwiodawstwa w ZSZ w Hajnówce

Bezinteresowna pomoc, wrażliwość na krzywdę innych jest miarą człowieczeństwa. Ci, którzy oddają krew są uosobieniem tej myśli. Szczególnie cieszy fakt, że w proces ten zaangażowana jest młodzież. Propagowanie idei honorowego krwiodawstwa wśród młodych ludzi aktywnie wspiera samorząd powiatowy. W ramach obchodów dni hon
Czytaj więcej
Zobacz więcej
najczęściej czytane

Hajnowski Szpital się zmienia dzięki funduszom unijnym

Data dodania 2019-01-22

Zmiana godzin pracy apteki

Data dodania 2019-01-22

Światowy Dzień bez Tytoniu – 31 maja

Data dodania 2019-01-22

Faktycznie „cukier krzepi?” O cukrze (i nie tylko) – wywiad z dr Małgorzatą Pietrzak - Zakrzewską

Data dodania 2019-01-22

Mniej obowiązków dla pacjentów gdy płatnik ma profil na PUE ZUS

Data dodania 2019-01-22