Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Zdrowie

Data opublikowania: 2018-07-12

PIĘĆ KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI

ikona myj ręceUtrzymuj czystość

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
  • myj ręce po wyjściu z toalety
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
  • chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

DLACZEGO?

Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.
 
ikonka oddzielaj ugotowane jedzenie od surowegoOddzielaj żywność surową od ugotowane
  • oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,
  • do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
  • magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

DLACZEGO?

Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza (i odpady pochodzące z tych produktów) mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.
 

ikonka gotuj dokładnieGotuj dokładnie

  • gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
  • żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste nie różowe.
  • odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej dotemperatury powyżej 70° C
Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.
 
ikonka utrzmyuj żywnośc w odpowiedniej temreaturzeUtrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny,
  • wszystkie gotowanei łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C,
  • utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
  • nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
  • nie rozmrażaj za mrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej.Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5°C lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany.  Pamiętaj jednak, że n iektóre niebezpieczne mikroorganizmy nam nażają się w temperaturze poniżej 5°C.
 
ikonka używaj bezpiecznej wodyUżywaj bezpiecznej wody i żywności
  • używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
  • myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
  •  
    Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszko dzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody (tj. mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.

za: gis.gov.pl

Pozostałe Zdrowie
2018-10-08

Hajnowski Szpital się zmienia dzięki funduszom unijnym

Ponad 25 mln zł wyda w 2018r. hajnowski SP ZOZ na inwestycje. Placówce udało się skutecznie pozyskać fundusze unijne. Prace – remontowe i budowlane - ciągle trwają.
Czytaj więcej
2018-09-27

Bezpłatne badania cukru we krwi - Starostwo Powiatowe zaprasza mieszkańców

Starostwo Powiatowe organizuje akcję „Zdążyć przed cukrzycą”. Zmierz poziom hemoglobiny glikowanej!
Czytaj więcej
2018-10-16

Zaszczepieni przeciw grypie

Zapobieganie grypie poprzez promowanie zdrowego stylu życia i szczepień ochronnych to jedno z zadań realizowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny i podległą mu Państwową Inspekcję Sanitarną. Już po raz kolejny Ogólnopolski Program Zwalczania Grypy wraz z  Głównym Inspektoratem Sanitarnym zorganizowali akcję bezpłat
Czytaj więcej
2018-10-10

Segregacja ma sens. O recyklingu i nie tylko

Sens recyklingu Większość towarów, które kupujemy w sklepach, jest wykonana z plastiku, szkła, papieru oraz aluminium i innych metali, czyli tworzyw, które możemy ponownie wykorzystać. Posegregowane przestaje być śmieciem – staje się wartościowym surowcem. Zaskoczony? Sprawdź, jak to działa. Recykling zaczyna się w domu
Czytaj więcej
2018-10-09

Rusza Miesiąc Świadomości Dawstwa Szpiku

Coraz chętniej rejestrujemy się jako potencjalni Dawcy szpiku i krwiotwórczych komórek macierzystych – tak wynika z badań przeprowadzonych przez Fundację DKMS
Czytaj więcej
2018-10-04

ZAPROSZENIE - Bezpłatne badania wzroku

11 październik 2018 Światowy Dzień Wzroku
Czytaj więcej
2018-10-03

Zmiana dyżurów aptek

Starostwo Powiatowe w Hajnówce uprzejmie informuje, że nastąpi zmiana dyżurów aptek:  07 października 2018 r. dyżur będzie pełnić Apteka „Salix” Hajnówka, ul. Doc. Adama Dowgirda 9   Sporz: Danuta Ługowoj
Czytaj więcej
2018-10-02

Fundacja WOŚP wzbogaciła hajnowski szpital o kolejny sprzęt medyczny

Od 26 lat Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy wspiera polskie szpitale, w tym także naszą placówkę. Serduszka Fundacji widoczne są na oddziałach: pediatrycznym, ginekologiczno – położniczym oraz oddziałach opieki długoterminowej. Również i w tym roku mogliśmy liczyć na wsparcie WOŚP. Oddział ginekologiczno – położniczy z
Czytaj więcej
Zobacz więcej
najczęściej czytane

Zmiana godzin pracy apteki

Data dodania 2018-10-20

Światowy Dzień bez Tytoniu – 31 maja

Data dodania 2018-10-20

Mammobus w powiecie hajnowskim w czerwcu

Data dodania 2018-10-20

Mniej obowiązków dla pacjentów gdy płatnik ma profil na PUE ZUS

Data dodania 2018-10-20

Pierwsza pomoc w stanach nagłych

Data dodania 2018-10-20