Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Kultura

Data opublikowania: 2018-06-07

XVIII edycja Naszego Kulinarnego Dziedzictwa. Trwa nabór zgłoszeń

Nasze Kulinarne Dziedzictwo to ogólnopolski konkurs o wieloletniej tradycji, którego głównym celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jest skierowany do osób wytwarzających w tradycyjny sposób produkty kulinarne. Ma charakter otwarty, więc przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.

Kryteria te określone są w regulaminie i mówią m.in. o tym, że żywnościowymi produktami regionalnymi są surowce lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego spożycia albo sporządzania potraw. Muszą też być związane z określonym obszarem geograficznym i charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych danego regionu. Powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami i w małej skali oraz wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów, a także powinny być od dawna znane w okolicy.

Cały konkurs organizowany jest dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech głównych kategoriach.

Warunkiem udziału w tym etapie jest wypełnienie i przesłanie karty zgłoszeniowej, która jest dostępna na stronach internetowych: www.produktyregionalne.pl oraz www.odr.pl. Wydrukowane formularze będą dostępne w każdym Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego i w siedzibie PODR Szepietowo (pokój nr 20).

Produkty zgłaszane do konkursu będą kwalifikowane do czterech głównych kategorii, które posiadają również podkategorie:I.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

 podkategorie:

- produkty i przetwory mięsne,

- produkty i przetwory z ryb,

- produkty i przetwory mleczne,

- miody.

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

 podkategorie:

- przetwory owocowe,  

- przetwory warzywne,

- produkty zbożowe,

- wyroby cukiernicze.

III. Napoje regionalne

 podkategorie: 

- napoje bezalkoholowe,

- napoje  alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).


Istotne jest, że jeden wytwórca może zgłosić po jednym produkcie w każdej kategorii, czyli maksymalnie 4 produkty.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi konkursu w naszym regionie jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku (KOWR), Marszałek Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Pierwszy etap, czyli finał wojewódzki w Podlaskiem zaplanowany jest na 7 lipca 2018 r. w Augustowie podczas Targów Agro-Eko-Turystycznych, odbywających się na Rynku Zygmunta Augusta. Początek konkursu o godz. 10.00.

Organizatorzy, poprzez połączenie imprez, chcą dać możliwość podlaskim wytwórcom prowadzenia równocześnie w tym dniu sprzedaży swoich wyrobów i szerszej ich promocji. Producenci zainteresowani sprzedażą w trakcie targów powinni zgłosić się do KOWR Oddział w Białymstoku.

Drugi etap konkursu to wybranie przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w etapie wojewódzkim – najlepszych produktów do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2018”. W przypadku zgłaszania produktu do tej nagrody, należy na karcie zgłoszeniowej dopisać „PERŁA”. Krajowy finał, z wręczeniem statuetek, odbędzie się w początkach września podczas Targów Polagra w Poznaniu.

Kartę zgłoszeniową należy dokładnie wypełnić, własnoręcznie podpisać i dostarczyć do PODR w Szepietowie, do pokoju nr. 20 lub wysłać na adres:

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Szepietowo 64
18-210 Szepietowo
z dopiskiem: NKD lub Nasze Kulinarne Dziedzictwo

Istnieje możliwość przekazania kart zgłoszeniowych do PODR za pośrednictwem powiatowych specjalistów lub po wypełnieniu karty i podpisaniu można ją zeskanować i wysłać na adres e-mail: jczarkowska@odr-szepietowo.pl.

Ostateczny termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa w dniu 15 czerwca 2018 r.

Więcej informacji o konkursie i sprawach organizacyjnych można uzyskać u powiatowych specjalistek ds. gospodarstwa wiejskiego i agroturystyki (kontakty) lub w siedzibie PODR pod nr. telefonu: 86 275 89 38, lub kom. 506 662 611.

Załącznik:

Zgłoszenie_Nasze Kulinarne Dziedzictwo.docx (DOCX, 19,96 KB)

za: wrotapodlasia.pl

Pozostałe Kultura
2019-01-11

Ferie w regionie Puszczy Białowieskiej

Zobacz propozycje
Czytaj więcej
2019-01-17

Koncert SKICKI-SKIUK feat. Szlagowska/Babyszka

Koncert SKICKI-SKIUK feat. Szlagowska/BabyszkaGOK Czeremcha22 stycznia 2019 godz. 19.00Bilety:20 zł w przedsprzedaży25 zł w dniu koncertuinfo,rezerwacja biletów:gok.czeremcha@gmail.com SKICKI-SKIUK feat. Szlagowska/BabyszkaSKICKI-SKIUK to nie projekt jazzowy, to zespół. Nie lubią porównań z innymi muzykami, chyba że do wyimagi
Czytaj więcej
2019-01-18

SPUTNIK nad Hajnówką

FESTIWAL FILMÓW ROSYJSKICH SPUTNIK NAD POLSKĄ 2 luty, godz. 18.00 HDK "Serce świata" w reż. Natalii Mieszczaninowej, 2018 r. , 120 min.
Czytaj więcej
2019-01-17

KINO CINEMA LUMIERE

Zapraszamy!
Czytaj więcej
2019-01-17

warsztaty ikonograficzne „SZTUKA IKONY”

Hajnowski Dom Kultury zaprasza dzieci i młodzież szkolną na warsztaty ikonograficzne „SZTUKA IKONY”Termin: 2.02.2019 r. godz. 11 – 14Miejsce:  Pracownia Plastyczna HDKKoszt: 10 złW programie: historia ikony, kanony i symbolika, tworzenie własnej ikonyZapewniamy potrzebne materiały, podobrazia i farbyWarsztaty poprowadzi tw&oa
Czytaj więcej
2019-01-17

Warsztaty pt. AUTOPORTRET

Hajnowski Dom Kultury i Klub Plastyka „START” serdecznie zapraszają  osoby dorosłe oraz młodzież szkół średnich na warsztaty pt. AUTOPORTRETTermin: 22 i 29 stycznia 2019 r. godz. 17:00Miejsce: sala lustrzana HDKZapisy pod tel. 85 682 3203
Czytaj więcej
2019-01-16

Warsztaty - tkanie na ramach

Pracownia tkacka zaprasza na warsztaty tkanie na ramach 19.01.2019, godz. 14.00-16.00,  Świetlica młodzieżowa OSP, ul. Kolejowa 19 Kleszczele
Czytaj więcej
2019-01-16

Wieczór Kolęd, 19.01.2019

Koło Gospodyń Wiejskich "BEREZOWIANKI" w Nowoberezowie zapraszją na Wieczór Kolęd. 19.01.2019, godz. 15.00 w świetlicy wiejskiej w Nowoberezowie Wstęp wolny
Czytaj więcej
Zobacz więcej
najczęściej czytane

XXXVII Międzynarodowy Festiwal Hajnowskie Dni Muzyki Cerkiewnej, 07-12.05.2018

Data dodania 2019-01-22

II Piknik Białowieski

Data dodania 2019-01-22

Puszczańskie wsie znów ożywi podlaska muzyka – rusza cykl Festynów „I tam żywuć ludzi”

Data dodania 2019-01-22

KRYNOCZKA- 29.05.2018

Data dodania 2019-01-22

Majówka w regionie Puszczy Białowieskiej – polub to!

Data dodania 2019-01-22