Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Kultura

Data opublikowania: 2018-06-07

XVIII edycja Naszego Kulinarnego Dziedzictwa. Trwa nabór zgłoszeń

Nasze Kulinarne Dziedzictwo to ogólnopolski konkurs o wieloletniej tradycji, którego głównym celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jest skierowany do osób wytwarzających w tradycyjny sposób produkty kulinarne. Ma charakter otwarty, więc przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.

Kryteria te określone są w regulaminie i mówią m.in. o tym, że żywnościowymi produktami regionalnymi są surowce lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego spożycia albo sporządzania potraw. Muszą też być związane z określonym obszarem geograficznym i charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych danego regionu. Powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami i w małej skali oraz wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów, a także powinny być od dawna znane w okolicy.

Cały konkurs organizowany jest dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech głównych kategoriach.

Warunkiem udziału w tym etapie jest wypełnienie i przesłanie karty zgłoszeniowej, która jest dostępna na stronach internetowych: www.produktyregionalne.pl oraz www.odr.pl. Wydrukowane formularze będą dostępne w każdym Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego i w siedzibie PODR Szepietowo (pokój nr 20).

Produkty zgłaszane do konkursu będą kwalifikowane do czterech głównych kategorii, które posiadają również podkategorie:I.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

 podkategorie:

- produkty i przetwory mięsne,

- produkty i przetwory z ryb,

- produkty i przetwory mleczne,

- miody.

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

 podkategorie:

- przetwory owocowe,  

- przetwory warzywne,

- produkty zbożowe,

- wyroby cukiernicze.

III. Napoje regionalne

 podkategorie: 

- napoje bezalkoholowe,

- napoje  alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).


Istotne jest, że jeden wytwórca może zgłosić po jednym produkcie w każdej kategorii, czyli maksymalnie 4 produkty.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi konkursu w naszym regionie jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku (KOWR), Marszałek Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Pierwszy etap, czyli finał wojewódzki w Podlaskiem zaplanowany jest na 7 lipca 2018 r. w Augustowie podczas Targów Agro-Eko-Turystycznych, odbywających się na Rynku Zygmunta Augusta. Początek konkursu o godz. 10.00.

Organizatorzy, poprzez połączenie imprez, chcą dać możliwość podlaskim wytwórcom prowadzenia równocześnie w tym dniu sprzedaży swoich wyrobów i szerszej ich promocji. Producenci zainteresowani sprzedażą w trakcie targów powinni zgłosić się do KOWR Oddział w Białymstoku.

Drugi etap konkursu to wybranie przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w etapie wojewódzkim – najlepszych produktów do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2018”. W przypadku zgłaszania produktu do tej nagrody, należy na karcie zgłoszeniowej dopisać „PERŁA”. Krajowy finał, z wręczeniem statuetek, odbędzie się w początkach września podczas Targów Polagra w Poznaniu.

Kartę zgłoszeniową należy dokładnie wypełnić, własnoręcznie podpisać i dostarczyć do PODR w Szepietowie, do pokoju nr. 20 lub wysłać na adres:

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Szepietowo 64
18-210 Szepietowo
z dopiskiem: NKD lub Nasze Kulinarne Dziedzictwo

Istnieje możliwość przekazania kart zgłoszeniowych do PODR za pośrednictwem powiatowych specjalistów lub po wypełnieniu karty i podpisaniu można ją zeskanować i wysłać na adres e-mail: jczarkowska@odr-szepietowo.pl.

Ostateczny termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa w dniu 15 czerwca 2018 r.

Więcej informacji o konkursie i sprawach organizacyjnych można uzyskać u powiatowych specjalistek ds. gospodarstwa wiejskiego i agroturystyki (kontakty) lub w siedzibie PODR pod nr. telefonu: 86 275 89 38, lub kom. 506 662 611.

Załącznik:

Zgłoszenie_Nasze Kulinarne Dziedzictwo.docx (DOCX, 19,96 KB)

za: wrotapodlasia.pl

Pozostałe Kultura
2018-10-17

Film „Cudzoziemcy w Powstaniu Warszawskim” – 18.10

Hajnowski Dom Kultury 18 października 2018 r ( czwartek ) godz. 10.00 wstęp wolny Pierwszy w Polsce film ukazujący historię cudzoziemców, którzy wspierali powstańców warszawskich w walce z okupantem. W filmie zagrali między innymi Emilia Krakowska, Krzysztof Dracz i Jerzy Rogalski, a także cudzoziemcy – Gruzini i S
Czytaj więcej
2018-10-16

STAND UP W MUZEUM, 19.10.2018

Muzeum i Ośrodek Kultury Białoruskiej w Hajnówce zaprasza na stand-upowy wieczór pełen śmiechu!
Czytaj więcej
2018-10-17

Zapisy do Pracowni Gobelinu do 31.10

Hajnowski Dom Kultury informuje, że są jeszcze miejsca do koła tkactwa artystycznego pn. Pracownia Gobelinu. Zgłoszenia pod nr tel. 85 682 32 03  do końca października 2018 r. Zapraszamy !
Czytaj więcej
2018-10-17

Projekcja filmu „Smak curry” – 26.10

Termin: 26 października godz. 19.00 Miejsce: Hajnowski Dom Kultury Wstęp: wolny
Czytaj więcej
2018-10-10

Wieczór wspomnień poświęcony Pelagii Ponieckiej,12.10.2018

Miejska Biblioteka Publiczna im. dr. Tadeusza Rakowieckiego w Hajnówce zaprasza na wieczór wspomnień poświęcony Pelagii Ponieckiej 12 października (piątek), godz. 1700. Czytelnia dla Dorosłych Zapraszamy!
Czytaj więcej
2018-10-09

Festiwal Kultury Ukraińskiej na Podlasiu "Підляська Осінь 2018"

Program XXVII Festiwal Kultury Ukraińskiej na Podlasiu „Podlaska Jesień 2018”25-28 października 2018czwartek, 25 październikaBielsk PodlaskiPrzedszkole nr 9 „Leśna Polana”, ul. A. Kazanowskiego 2Agodz. 8.45Przedstawienie teatralne dla dzieci „A gdzie jest piąte?” w wykonaniu aktorów Lwowskiego Obwodowego A
Czytaj więcej
2018-10-08

Warsztaty garncarstwa dla dorosłych,16.10

Gminny Ośrodek Kultury w Czeremsze zaprasza na bezpłatne warsztaty garnarstwa dla dorosłych -26.10.2018 godz. 16.30-18.30. Zapraszamy!
Czytaj więcej
2018-09-27

KABARET TANECZNY w Białowieży, 13.10.2018

ZAPRASZAMY SERDECZNIE NA KABARET TANECZNY DO BOKu! 13 października 2018 (sobota) godz. 18:00 sala kina Żubr WSTĘP WOLNY!
Czytaj więcej
Zobacz więcej
najczęściej czytane

XXXVII Międzynarodowy Festiwal Hajnowskie Dni Muzyki Cerkiewnej, 07-12.05.2018

Data dodania 2018-10-18

II Piknik Białowieski

Data dodania 2018-10-18

Puszczańskie wsie znów ożywi podlaska muzyka – rusza cykl Festynów „I tam żywuć ludzi”

Data dodania 2018-10-18

KRYNOCZKA- 29.05.2018

Data dodania 2018-10-18

Majówka w regionie Puszczy Białowieskiej – polub to!

Data dodania 2018-10-18