Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Biznes

Data opublikowania: 2020-02-05

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego

W ramach urzędu marszałkowskiego działa Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego (PCPL). Jego misją jest wzrost dobrobytu mieszkańców obszarów wiejskich województwa podlaskiego oraz zapewnienie konsumentom dostępu do smacznych, świeżych, możliwie niedrogich i wartościowych pod względem odżywczym produktów rolnych i środków spożywczych, przy jednoczesnym poszanowaniu zasobów środowiska naturalnego.

PCPL jest po to, aby ułatwić producentom zrozumienie przepisów, które związane są z produkcją żywności.

Ma też za zadanie sieciowanie współpracy pomiędzy różnymi instytucjami w celu stworzenia otoczenia administracyjnego przyjaznego produktowi lokalnemu. Zajmuje się również bezpośrednimi działaniami edukacyjnymi i promocyjnymi. PCPL zachęca do współpracy i wymiany doświadczeń, efektami których będzie zwiększenie dostępności do świetnej jakości żywności pochodzącej z województwa podlaskiego.

 Zapraszamy na stronę www.pcpl.wrotapodlasia.pl  

Korzyści z włączenia tradycyjnych produktów do cateringu:

1)            Promocja kuchni regionalnej oraz lokalnych producentów.

2)            Wiele z nich jest wytwarzanych metodami rzemieślniczymi, które należy chronić od zapomnienia, bo są dziedzictwem kulturowym regionu.

3)            Tradycyjne metody wytwarzania lokalnych produktów idą w parze z żywnością mniej przetworzoną,

a więc przyjaźniejszą i zdrowszą dla organizmu.

4)            Urząd Marszałkowski organizuje różnorodne konferencje i spotkania – od prestiżowych kongresów, przez spotkania dyplomatyczne, posiedzenia z przedstawicielami instytucji z Polski i świata.

5)            Stymulowanie wewnętrznego popytu na produkty lokalne (rozwijanie krótkiego łańcucha dystrybucji), dzięki czemu lokalny producent ma więcej pieniędzy na inwestycje i zatrudnienie – w tym zwłaszcza

na obszarach wiejskich.

6)            Produkty tradycyjne nie są dużo droższe.  W ofercie w roku poprzednim (bez produktów tradycyjnych) kwota za danie była niższa zaledwie o 90 gr.

___________________

Zgłoś się do współpracy

Jesteś przetwórcą? Rolnikiem, który prowadzi sprzedaż bezpośrednią lub Rolniczy Handel Detaliczny? A może restauratorem, który dba o jakość, tradycję oraz lokalne pochodzenie surowców? Może dopiero nosisz się z zamiarem uruchomienia działalności? Nasza oferta nieodpłatnego wsparcia jest właśnie dla ciebie! Zgłoś się do współpracy. Wypełnij ankietę on-line!

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego zaprasza do udziału w wojewódzkiej akcji identyfikacji producentów. Warunkiem udziału w akcji jest wypełnienie ankiety on-line.

Naszym celem jest promocja lokalnych produktów i wsparcie podlaskich producentów, rolników, przedsiębiorców oferujących żywność najwyższej jakości, wytworzoną z surowców z naszego regionu. Ich identyfikacja prowadzona jest za pośrednictwem ankiety on-line, którą wypełniają bezpośrednio zainteresowani producenci.

Ankieta znajduje się na stronie producenci.wrotapodlasia.pl

zobacz:http://www.pcpl.wrotapodlasia.pl

Pozostałe Biznes
2021-01-15

Kolejne wsparcie dla przedsiębiorców

– rusza Tarcza Finansowa PFR 2.0
Czytaj więcej
2021-06-08

Zasiłek dodatkowy dla rodziców do końca roku szkolnego

Do 25 czerwca, czyli do zakończenia roku szkolnego, rodzice dzieci do lat ośmiu i dzieci niepełnosprawnych mogą korzystać z dodatkowego zasiłku opiekuńczego.
Czytaj więcej
2021-06-02

Bon turystycznych do wykorzystania już nawet w długi weekend

Polskim Bonem Turystycznym będzie można jeszcze zapłacić do końca marca 2022 roku.
Czytaj więcej
2021-05-26

Musisz powiadomić ZUS o Przychodach jeśli dorabiasz do świadczenia przedemerytalnego

Do 31 maja osoby dorabiające do zasiłku lub świadczenia przedemerytalnego muszą przekazać do ZUS informacje o osiągniętych w okresie od 1 marca 2020 r. do 28 lutego 2021 r. przychodach.
Czytaj więcej
2021-05-14

Informacja o dniu wolnym od pracy w Powiatowym Urzędzie Pracy w Hajnówce

Uprzejmie informuje się, że dzień   04 czerwca 2021 r.  (piątek)   jest  dniem  wolnym   od  pracy za 01 maja – Święto Pracy, przypadające w sobotę, w dniu wolnym od pracy w Powiatowym Urzędzie Pracy w Hajnówce.           Dnia 04 czerwca 202
Czytaj więcej
2021-05-11

Fundusze promocji na portalu usług eRolnik

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa informuje
Czytaj więcej
2021-04-29

Szkolenia online bez ograniczeń w liczbie uczestników

Trudny czas pandemii koronawirusa nie wyeliminował szkoleń skierowanych do klientów Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, jedynie zmiennych ich formę.
Czytaj więcej
2021-04-29

PUP: nabór wniosków dla mikroprzedsiębiorcy i małego przedsiębiorcy

Nabór wniosków w ramach dotacji na pokrycie bieżących kosztów prowadzenia działalności gospodarczej dla mikroprzedsiębiorcy i małego przedsiębiorcy
Czytaj więcej
Zobacz więcej
najczęściej czytane