Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Biznes

Data opublikowania: 2018-04-28

Możliwości promocji produktów lokalnych

Starostwo Powiatowe w Hajnówce uczestniczyło w spotkaniu zorganizowanym 26.04.2018 w UMWP dotyczącego sieciowania działań samorządu w zakresie produktu lokalnego.

Relacja ze spotkania:  https://wrotapodlasia.pl/pl/rolnictwo_i_srodowisko/rolnictwo_srodowisko/koalicja-na-rzecz-wspierania-produktow-lokalnych-czyli-na-czym-podlaski-rolnik-moze-niezle-zarobic.html

Starostwo Powiatowe w Hajnówce i Lokalna Organizacja Turystyczna "Region Puszczy Białowieskiej" od wielu lat prowadzą działania promocyjne produktów lokalnych. Inicjatywa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego dotycząca sieciowania w zakresie produktów lokalnych daje możliwość wzmocnienia promocji produktów lokalnych. 

Zarówno produkty lokalne nieprzetworzone typu: owoce , warzywa, miody, jajka jak i przetworzone: sery, produkty piekarnicze, miody sycone, wyroby kulinarne - to ogromny potencjał naszego regionu, który zasługuje na szerokie wsparcie. Produkty lokalne są konkurencyjne pod względem walorów smakowych i jakościowych. Są poszukiwane przez turystów ale również przez mieszkańców Powiatu Hajnowskiego, przedsiębiorców z branży gastronomicznej. 

Inwentaryzacją istniejących produktów lokalnych zajmą się gminy w uzgodnieniu z UMWP i LGD-ami. Starostwo Powiatowe w dalszym ciągu będzie uczestniczyło w działaniach na rzecz tworzenia bazy danych i promocji produktów lokalnych.   

Urząd Marszałkowski przygotował stronę internetową dotycząca produktów lokalnych www.produkty.wrotapodlasia.pl, która w niedługim czasie zostanie zmieniona i uzupełniona w oparciu o nową bazę danych.

Znajdują się tam już: jaja ekologiczne od kur zielononóżek z Kleszczel, malina ekologiczna z Łuszcz (gm. Czyże), mieszanki ziołowe z hajnowskiego Runa, miód Lipiec Białowieski z Hajnówki, miód pitny podlaski i miody pszczele z Pasieki Toma z Hajnówki, pomidory z Gradoczna (gm. Narew), ser carski i twaróg hajnowski z hajnowskiej mleczarni, zioła ekologiczne z Hajnówki. Produktów z regionu Puszczy Białowieskiej, które mogłaby trafić do w/w bazy jest znacznie więcej.

Dlatego też, zachęcamy rolników, producentów z Powiatu Hajnowskiego do zgłaszania swoich produktów do bazy danych produktów lokalnych.

         Innym prestiżowym miejscem dla produktów lokalnych z regionu Puszczy Białowieskiej jest Lista Produktów Tradycyjnych, prowadzona przez  Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. I tam też mamy przedstawicieli: twaróg hajnowski, marcinek hajnowski, lipiec białowieski. Produktów tradycyjnych w regionie Puszczy Białowieskiej jest z pewnością więcej. Urząd Marszałkowski pomaga w rejestracji produktów tradycyjnych, kontakt e-mail: produkty@wrotapodlasia.pl tel. 85 66 54 826. Zachęcamy producentów do rejestracji produktów tradycyjnych.

         Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego poleca również swoja stronę poświeconą produkcji serowarskiej: www. sery.wrotapodlasia.pl, gdzie można znaleźć m. in. poradnik serowarski.

         W najbliższym czasie zostanie ogłoszony Konkurs na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną  „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” - edycja 2018. I etap – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w kategoriach:

1. Najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Produkt pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz produkt mieszany.

2. Najlepsza potrawa regionalna.

II etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – wręczone zostaną statuetki „Perła 2018” podczas Wielkiego Finału Konkursu 23 lub 30 września 2018 roku w Poznaniu.

         W dniach 24-26.05.2018 r. Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego organizuje stoisko wojewódzkie na targach  Warsaw Food Expo w Nadarzynie:  http://www.warsawfoodexpo.pl/

Możliwa jest sprzedaż produktów. Chętnych do udziału przedsiębiorców prosimy o kontakt z Urzędem Marszałkowskim: e-mail:rolnictwo@wrotapodlsia.pl,  tel. 85 66 54 826

 

Wydział Promocji i Rozwoju

 

Pozostałe Biznes
2018-11-22

Szkolenie z zakresu PODEJMOWANIA I ROZWIJANIA DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ

Szkolenie odbędzie się w dniu 12 grudnia 2018 r. Rekrutacja trwa do 5.12.2018
Czytaj więcej
2018-12-10

ZUS informuje: Kreatywność chorych na zwolnieniu, jakie kwoty zasiłku tracą.

Pracownik przebywający na zwolnieniu lekarskim może spodziewać się, iż zostanie sprawdzony przez pracodawcę lub przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych, co faktycznie podczas zwolnienia robi i czy na pewno go potrzebuje. Zdarzały się przypadki, gdy podczas wizyty pod wskazanym przez chorego  adresem, kontrolerzy nikogo nie zastali. Nieobecny, w
Czytaj więcej
2018-12-05

Dla kogo mały ZUS od 2019 r.

Począwszy od 1 stycznia 2019 r., przedsiębiorcy będą mogli opłacać niższe składki ZUS, które będą uzależnione od osiągniętych przychodów. Z nowych preferencji będą mogły skorzystać osoby prowadzące jednoosobowo pozarolniczą działalność gospodarczą (oraz osoby z nimi współpracujące), które spełnią określone warunki. Natomiast nie będą mogli z nich s
Czytaj więcej
2018-12-05

Nowe ulgi podatkowe już od 1 stycznia 2019 r.

Nowe ulgi podatkowe, w tym ulga termomodernizacyjna, już od 1 stycznia 2019 r. W dniu 29 listopada 2018 r. Prezydent podpisał ustawę z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Czytaj więcej
2018-12-03

ZUS informuje: ZUS szkoli z e-zwolnień

Od 1 grudnia jedyną obowiązującą formą zwolnienia są zwolnienie elektroniczne. Tylko 1 i 2 grudnia lekarze wystawili ponad 10,7 tys. elektronicznych zwolnień, a 3 grudnia tych zwolnień jest aktualnie ponad 63 tys. i liczba stale rośnie. Pracodawca, który ma założony profil na Platformie Usług Elektronicznych ZUS natychmiast dowie się, że pra
Czytaj więcej
2018-12-03

Dotacje i pożyczki w 2019 roku. Warto skorzystać!

Przedstawiamy harmonogram konkursów w ramach RPOWP na lata 2014-2020 planowanych w 2019 roku.
Czytaj więcej
2018-12-03

Minimalne wynagrodzenie w 2019 r. - wysokość, koszty pracodawcy

Od 1 stycznia 2019 roku obowiązuje wyższa płaca minimalna i stawka godzinowa. Minimalne wynagrodzenie za pracę od 1 stycznia 2019 r. wynosi 2250 zł. Wzrosną również wydatki pracodawców.
Czytaj więcej
2018-12-03

e-ZLA od 1 grudnia 2018 r. - obowiązki pracodawcy

Do 1 grudnia 2018 r. każdy pracodawca powinien utworzyć konto płatnika na Platformie Usług Elektronicznych ZUS. Z dniem 1 grudnia 2018 r. e-ZLA będzie jedyną akceptowalną formą zwolnienia lekarskiego.
Czytaj więcej
Zobacz więcej
najczęściej czytane

Pronar stworzy w Hajnówce dział badawczo-rozwojowy

Data dodania 2018-12-16

Zakładam firmę: Jak załatwić sprawę w urzędzie

Data dodania 2018-12-16

W kwietniu zapraszamy na bezpłatne konsultacje ze specjalistami ds. funduszy europejskich

Data dodania 2018-12-16

Możliwości promocji produktów lokalnych

Data dodania 2018-12-16

Szukasz pracownika? Skorzystaj z pomocy Urzędu Pracy

Data dodania 2018-12-16