Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Wydarzenia

Data opublikowania: 2017-11-16

Znakowanie środków spożywczych wartością odżywczą

Świadomy wybór produktu i wypracowane dobre nawyki żywieniowe to ważne elementy, które nierzadko decydują o kondycji naszego organizmu. Wszystkie produkty żywnościowe objęte są obowiązkiem znakowania. Dzięki etykietom, każdy konsument ma możliwość zapoznać się przed zakupem z informacjami dotyczącymi składników, w tym alergennych, terminu przydatności do spożycia, warunków przechowywania, sposobu przygotowania, a także wartości odżywczej i energetycznej produktu. Czytajmy więc etykiety. To wiedza na wagę naszego zdrowia, a czasem też i życia.

Wartość odżywcza środka spożywczego oznacza jego szczególne właściwości ze względu na energię (wartość kaloryczną) oraz składniki odżywcze. Podawanie wartości odżywczej na opakowaniach produktów pełni rolę edukacyjną, a tym samym jest czynnikiem umożliwiającym konsumentom dokonanie świadomego wyboru żywności dostępnej na rynku, zgodnie z ich indywidualnymi potrzebami.

Obowiązek znakowania środków spożywczych wartością odżywczą wynika z zapisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).

W związku z powyższym na etykietach środków spożywczych powinny być umieszczone następujące informacje:

  1. wartość energetyczna, wyrażona w kilodżulach (kJ) i kilokaloriach (kcal), oraz
    II. zawartości niżej wymienionych składników odżywczych, wyrażona w gramach (g), miligramach (mg) lub mikrogramach (μg):
  2. tłuszczu
    2. kwasów tłuszczowych nasyconych
    3. węglowodanów
    4. cukrów
    5. białka
    6. soli (w odpowiednich przypadkach bezpośrednio w pobliżu informacji o wartości odżywczej można umieścić komunikat, iż zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu).

Ponadto na zasadzie dobrowolności, można uzupełnić ww. informację o ilość jednego lub większej liczby z następujących składników odżywczych:

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone
  • alkohole wielowodorotlenowe
  • skrobia
  • błonnik
  • każda z witamin lub każdy ze składników mineralnych wymienionych w załączniku XIII do rozporządzenia części A pkt 1 i obecnych w znacznej ilości zgodnie z jej definicją zawarta w załączniku XIII do rozporządzenia w części A pkt 2.

Informacje o wartości odżywczej muszą być:

  • zawarte w tym samym polu widzenia,
  • zaprezentowane w czytelnym formacie najlepiej w formie tabeli, a jeżeli nie ma na to miejsca w zapisie liniowym,
  • prezentowane w kolejności określonej w załączniku XV rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.

Wartość energetyczna i ilość składników odżywczych powinna być wyrażana w przeliczeniu na 100g lub 100 ml produktu. Dobrowolnie, informacje o wartości odżywczej można wyrażać w przeliczeniu na porcję lub jednostkową ilość żywności dla danego produktu łatwo rozpoznawalną dla konsumenta (ale pod warunkiem, gdy na etykiecie jest podana liczba porcji lub jednostkowych ilości zawartych w opakowaniu).

Z obowiązku podawania informacji o wartości odżywczej są zwolnione produkty wymienione w załączniku V do cytowanego  rozporządzenia, w tym np. produkty nieprzetworzone, wody, zioła, przyprawy, sól, guma do żucia, żelatyna, drożdże.

za: PSSE Hajnówka

Pozostałe Wydarzenia
2018-12-06

Postanowienie o wszczęciu postępowania scaleniowego gruntów obiektu "Ekiaszuki i inne"

Postanowienie z dnia 6 grudnia 2018 o wszczęciu postępowania scaleniowego gruntów obiektu "Ekiaszuki i inne" Link do załącznika pdf
Czytaj więcej
2022-07-11

NOWA STRONA POWIATU HAJNOWSKIEGO

Ta strona jest archiwalna. Nowa strona samorządu powiatu to: https://samorzad.gov.pl/web/powiat-hajnowski
Czytaj więcej
2021-06-11

Zawiadomienie o XX sesji Rady Powiatu Hajnowskiego

Zawiadamiam, iż dnia 24 czerwca 2021r. (czwartek) o godz. 13:00 w sali kolumnowej Hajnowskiego Domu Kultury w Hajnówce odbędzie się XX sesja Rady Powiatu Hajnowskiego z następującym porządkiem obrad:  Otwarcie XX sesji Rady Powiatu Hajnowskiego. Przedstawienie porządku obrad sesji. Przyjęcie protokołu z XIX sesji Rady Powiatu.
Czytaj więcej
2021-06-10

Powiat rozwija turystykę aktywną

58 372,00 zł na realizację projektu Szlakiem bioróżnorodności Regionu Puszczy Białowieskiej i Doliny Narwi" Nowa atrakcja na turystycznej mapie regionu.
Czytaj więcej
2021-06-02

Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Hajnówce konsultantem powiatowym w projekcie Podlaski Kompas Pracy

Celem projektu jest: merytoryczne wzmocnienie rozwoju poradnictwa edukacyjno-zawodowego przy jednoczesnej współpracy z pracodawcami w 33 szkołach zawodowych województwa podlaskiego przez stworzenie Podlaskiej Sieci Doradztwa Zawodowego
Czytaj więcej
2021-05-31

Punkt Powszechny Szczepień wznawia działanie

Od 07 czerwca 2021 r. Punkt Szczepień Powszechnych przy Szkole Podstawowej Nr. 1 w Hajnówce wznowi działalność celem podania drugiej dawki szczepionki.
Czytaj więcej
2021-05-27

Dzień Samorządu Terytorialnego - życzenia

Życzenia Starosty Hajnowskiego
Czytaj więcej
2021-05-26

Sprostowanie do nieprawdziwych informacji

dot. koncepcji programowo przestrzennej na rzece Leśna Prawa.
Czytaj więcej
Zobacz więcej
najczęściej czytane