Wydarzenia
Data opublikowania: 2010-04-27
Komunikaty o zagrożeniu upraw roślin
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Białymstoku
Oddział: Hajnówka
tel., fax. (85) 682-23-20
e-mail: o-hajnowka@piorin.gov.pl
KOMUNIKATY O ZAGROŻENIU UPRAW ROŚLIN
Województwo: Podlaskie
Powiat: Hajnówka
Agrofag: Chowacz brukwiaczek
Roślina: Rzepak ozimy
Data publikacji komunikatu: 19.04.2010
Na plantacjach rzepaku ozimego stwierdzono pojaw chrząszczy chowacza brukwiaczka.
Decyzję o sposobie i terminie zwalczania chowacza brukwiaczka należy podjąć po przeprowadzeniu obserwacji.
Nalot chrząszczy na plantacje rzepaku następuje wiosną najczęściej gdy temperatura gleby wynosi 5-7°C a temperatura otoczenia osiągnie 10-12°C. Uszkodzenia na plantacjach rzepaku powodują chrząszcze oraz larwy. Największe szkody wyrządzają larwy, które żerują w rdzeniu łodygi aż do momentu osiągnięcia przez rzepak dojrzałości. Uszkodzone rośliny wykrzywiają się i skręcają, dochodzi do pękania łodyg i wylegania roślin, ponadto rośliny takie są atakowane przez patogeny grzybowe.
Zabiegi zwalczające przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się w przypadku przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości:
• stwierdzenia od 2-4 chrząszczy na 25 roślinach
• odłowienia w ciągu kolejnych 3 dni średnio około 10 sztuk chrząszczy w jednym żółtym naczyniu
Ograniczyć występowanie szkodnika można także poprzez stosowanie:
• prawidłowej agrotechniki
• izolacji przestrzennej od innych roślin krzyżowych i warzyw kapustnych,
• wysiewu odmian późno wznawiających wegetację wiosną
==============================
Województwo: Podlaskie
Powiat: Hajnówka
Agrofag: Słodyszek rzepakowy
Roślina: Rzepak ozimy
Data publikacji komunikatu; 19.04.2010
Na plantacjach rzepaku ozimego pojawiły się chrząszcze słodyszka rzepakowego.
Decyzję o sposobie i terminie zwalczania słodyszka rzepakowego na rzepaku ozimym należy podjąć po przeprowadzeniu obserwacji na plantacji.
Chrząszcze na pola rzepaku przelatują najczęściej w okresie przed kwitnieniem, gdy temperatura powietrza osiągnie wartość powyżej 15°C. Szkody na plantacjach rzepaku powodują głównie chrząszcze wgryzające się do pąków kwiatowych, wydrążając ich część, aby dostać się do pyłku kwiatowego. Uszkodzone pąki żółkną, usychają a następnie opadają, pozostają jedynie szypułki kwiatowe.
Zabiegi zwalczające przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się w przypadku przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości to jest stwierdzenia:
• 1-2 chrząszczy na 1 roślinie w stadium zwartego kwiatostanu
lub
• 3-5 chrząszczy na 1 roślinie w stadium luźnego kwiatostanu
Ograniczyć występowanie szkodnika można także poprzez stosowanie :
• prawidłowej agrotechniki,
• izolacji przestrzennej od innych roślin krzyżowych i warzyw kapustnych,
• wysiew odmian wcześnie zakwitających,
• wysiew odmian wcześnie wznawiających wegetację wiosenną
==============================
Województwo: Podlaskie
Powiat: Hajnówka
Agrofag: Kwieciak jabłkowiec
Roślina: Jabłoń
Data publikacji komunikatu: 22.04.2010
Jabłoniom zagraża kwieciak jabłkowiec.
Decyzję o sposobie i terminie zwalczania kwieciaka jabłkowca należy podjąć po przeprowadzeniu obserwacji.
Chrząszcze opuszczają kryjówki zimowe gdy temperatura przekroczy 8°C. Przy temperaturze około 12°C przelatują na sąsiednie drzewa. Chrząszcze nadgryzają pąki (obserwujemy wówczas wypływanie soku z uszkodzonych pąków („płacz pąków”) i składają w nich jaja. Larwy żerują wewnątrz pąków niszcząc pręciki i słupek.
Szkodliwość kwieciaka jabłkowca zależy od intensywności kwitnienia jabłoni. Jeśli pąków jest mało, żerujący chrząszcz może zniszczyć większość z nich. Natomiast w przypadku obfitego kwitnienia kwieciak jedynie przerzedza je.
Zabiegi zwalczające szkodnika przeprowadza się szczególnie w sadach o słabo zapowiadającym się kwitnieniu i w sadach, gdzie w poprzednim sezonie stwierdzono masowe występowanie szkodnika, po przekroczeniu progu szkodliwości:
Próg szkodliwości dla kwieciaka jabłkowca wynosi:
• od 5 do 10 chrząszczy strząśniętych z 35 gałęzi na płachtę entomologiczną wiosną w fazie pękania pąków,
• w okresie bezlistnym strząsanie należy przeprowadzać w dzień słoneczny, w południe przy temperaturze powietrza 10-12°C