Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Informacje

Data opublikowania: 2016-04-07

Kartka z puszczańskiego przepiśnika: rosół staropolski

Karta dziejów Polski to zbiór skomplikowanych życiorysów, charakterów, wydarzeń, skandali i skandalików. W przedsionku wielkiej historii toczyło się zwykłe życie – w górskich domach, nadmorskich chatach lub za zieloną kurtyną dzikiej, niedostępnej kniei. Ale Puszcza Białowieska, bo o niej mówi ostatni z trzech zwrotów, wraz z rozwojem osadnictwa przestawała być niedostępną twierdzą – ba! od początku cieszyła się statusem dóbr królewskich, a w pewnym momencie swojej historii w jej bliskim sąsiedztwie wiodły ważne trakty królewskie i szlaki komunikacyjne, zaś skupione wokół nich wsie i miasteczka kwitły (zobacz: Podróże małe i duże: Narew – puszczańskie miasteczko portowe Kartka z puszczańskiej kroniki: echa Puszczy Bielskiej). Podobnie jak tradycja, stanowiąca skomplikowaną kompozycję żywiołów: polskiego, białoruskiego, rosyjskiego, żydowskiego i  ukraińskiego. Z bogactwami wielokulturowości każdy przejezdny spotykał się  codziennie –  na ulicach i targach rozbrzmiewał dialekt, którego śpiewny charakter szczególnie uwydatniały echa pieśni wydobywające się z karczem (:)), ponad głową niebo przecinały sąsiadujące kopuły cerkwi i wieżyczki kościołów, z kuchni dobiegał aromatyczny zapach puszczańskich ziół oraz smakołyków lokalnej  kuchni – różnorodnej i bogatej jak sama tradycja. Mieszanka wschodnich i zachodnich akcentów zaowocowała wielością przepisów, w większości znanych po dziś dzień. Dziś przedstawiamy królową polskiej kuchni, która i w regionie Puszczy Białowieskiej zrobiła furorę – staropolski rosół. Ale nie taki z kostki rosołowej, co to, to nie! Prawdziwy, pożywny  rosół przyrządza się na bazie wywaru z mięsa z zestawem warzyw. Zanim jednak rozsmakujemy się w przepysznym rosole, warto okrasić przepis szczyptą historii.

Trudno określić, kiedy ugotowany został pierwszy rosół. Prawdopodobnie pomysłowym kuchcikiem był pewien neandertalczyk żyjący gdzieś w odległych czasach prehistorycznych (dla ścisłości – w plejstocenie). Wywar prawdopodobnie przygotowywany był w wykopanym dole w ziemi wyłożonym zwierzęcą skórą – i to z mięsa ze znacznie egzotycznych zwierząt niż kura np. kości mamuta czy jelenia olbrzymiego. Aby ugotować zupę sprytni neandertalczycy wkładali do wywaru nagrzane na palenisku kamienie. Wraz z upływem czasu sposób przyrządzania zup ulegał zmianie – podczas gdy szczątkom gatunku Homo sapiens neandertalensis przyszło już tylko czekać do XIX w. na odkrycie, to 5000 lat p.n.e. rzemieślnicy opanowali technologię produkcji naczyń ceramicznych – gospodynie domowe na wieki odetchnęły z ulgą, bowiem przyrządzanie posiłków stało się znacznie prostsze. A skoro już o tym mowa – nazwa szlachetnego rosołu uznawana za danie kuchni polskiej, pochodzi od sposobu przechowywania głównego składnika potrawy – mięsa. I tak najpopularniejsza teza głosi, że królowa polskiego stołu zawdzięcza swą nazwę trudnej zbitce spółgłoskowej „rozsól”. Otóż w średniowieczu jednym ze sposobów konserwowania mięsa (obok wędzenia i suszenia) było solenie. Pod wpływem soli mięso twardniało, a żeby uzyskać dawną miękkość i smak należało je długo gotować w wodzie tj. rozsolić. Powstały w ten sposób rozsól z czasem stał się rosołem - ponadczasowym ulubieńcem polskich gospodyń i smakoszy. W rosole zasmakowali i królowie i szlachta i mieszczanie. Danie gościło na stołach Piastów, później Jagiellonów, Wazów aż do czasów nam współczesnych. A jako że wścibskie wiatry historii wesoło hulały po dziejowej kuchni, to i zdążyły namącić w przepisie rosołu. W pierwotnej wersji zupę podawano z kaszą lub ziemniakami. Rosołowa rewolucja nastąpiła wraz z przybyciem królowej Bony – wówczas w rosole zagościł makaron. Wszystko zmienił XIX w. – wraz z pojawianiem się kostki rosołowej. Wówczas przyrządzenie rosołu stało się zadaniem banalnie prostym. Ale czy tak przyrządzone danie to  jeszcze rosół? Jako że tradycja wciąż żyje, publikujemy przepis na oryginalny, staropolski rosół. A że region Puszczy Białowieskiej to zagłębie smakowitej kuchni niebawem zapraszamy na kolejną opowieść.

Katarzyna Nikołajuk

 

Rosół królewski:

50 dag wołowiny

Ćwierć kury

15 dag cielęciny

5 dag wątróbki

2 marchewki

Por

Pietruszka

Pół selera

Cebula

3 Pieczarki

 Łyżka masła

Sól

Kilka ziarenek pieprzu

2 liście angielskiego ziela

Mięsa opłukać, kurę i cielęcinę sparzyć, a następnie zalać 2 litrami zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumowiny i doprawić wywar solą i zielem angielskim – gotować ok. godziny. Pieczarki oraz warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wątróbkę oczyścić  i także pokroić w kostkę. Warzywa, pieczarki i wątróbkę zrumienić na maśle, dodać do rosołu, doprawić pieprzem i  gotować ok. godziny, po czym przecedzić. Podawać z makaronem lub kluskami ziemniaczanymi, posiekaną pietruszką z dodatkiem ugotowanego mięsa. Przy podawaniu rosołu istotna jest temperatura – musi być bardzo ciepły, niemal gorący.

 

 

Pozostałe Informacje
2018-12-06

Postanowienie o wszczęciu postępowania scaleniowego gruntów obiektu "Ekiaszuki i inne"

Postanowienie z dnia 6 grudnia 2018 o wszczęciu postępowania scaleniowego gruntów obiektu "Ekiaszuki i inne" Link do załącznika pdf
Czytaj więcej
2022-07-11

NOWA STRONA POWIATU HAJNOWSKIEGO

Ta strona jest archiwalna. Nowa strona samorządu powiatu to: https://samorzad.gov.pl/web/powiat-hajnowski
Czytaj więcej
2021-06-11

Zawiadomienie o XX sesji Rady Powiatu Hajnowskiego

Zawiadamiam, iż dnia 24 czerwca 2021r. (czwartek) o godz. 13:00 w sali kolumnowej Hajnowskiego Domu Kultury w Hajnówce odbędzie się XX sesja Rady Powiatu Hajnowskiego z następującym porządkiem obrad:  Otwarcie XX sesji Rady Powiatu Hajnowskiego. Przedstawienie porządku obrad sesji. Przyjęcie protokołu z XIX sesji Rady Powiatu.
Czytaj więcej
2021-06-10

Powiat rozwija turystykę aktywną

58 372,00 zł na realizację projektu Szlakiem bioróżnorodności Regionu Puszczy Białowieskiej i Doliny Narwi" Nowa atrakcja na turystycznej mapie regionu.
Czytaj więcej
2021-06-02

Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Hajnówce konsultantem powiatowym w projekcie Podlaski Kompas Pracy

Celem projektu jest: merytoryczne wzmocnienie rozwoju poradnictwa edukacyjno-zawodowego przy jednoczesnej współpracy z pracodawcami w 33 szkołach zawodowych województwa podlaskiego przez stworzenie Podlaskiej Sieci Doradztwa Zawodowego
Czytaj więcej
2021-05-31

Punkt Powszechny Szczepień wznawia działanie

Od 07 czerwca 2021 r. Punkt Szczepień Powszechnych przy Szkole Podstawowej Nr. 1 w Hajnówce wznowi działalność celem podania drugiej dawki szczepionki.
Czytaj więcej
2021-05-27

Dzień Samorządu Terytorialnego - życzenia

Życzenia Starosty Hajnowskiego
Czytaj więcej
2021-05-26

Sprostowanie do nieprawdziwych informacji

dot. koncepcji programowo przestrzennej na rzece Leśna Prawa.
Czytaj więcej
Więcej
najczęściej czytane