Kontynuuj Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".

Informacje

Data opublikowania: 2018-02-07

Kartka z puszczańskiego przepiśnika: pielmieni

Region Puszczy Białowieskiej to kraina trzech kultur: białoruskiej, ukraińskiej i polskiej. Mozaika ta znajduje swoje odzwierciedlenie także w kuchni: puszczańska stołówka kusi bogatym menu. Klika tygodni temu zaserwowaliśmy przystawkę, jaką była zupa soljanka, dziś czas na danie główne – pielmieni.

Pielmieni to rodzaj pierogów z farszem z surowego mięsa, popularnych na Ukrainie i w Rosji. Od zwykłych pierożków z mięsem różni je to, że farsz do pielmieni jest surowy i dopiero po zalepieniu jest gotowany. Do gotującej wody dodaje się listki laurowe, a gotowe pierożki serwuje się polane śmietaną i posypane posiekaną pietruszką, koperkiem i szczypiorkiem. Jednak w rosyjskiej kuchni powstało wiele rodzajów pielmieni np. odsmażone na maśle lub zapieczone w piekarniku. Tradycja lepienia pierożków jest w Rosji bardzo stara. Prawdopodobnie przywędrowała za Ural z Chin, gdzie pierogi są popularne od 2000 tys. lat (pierogi jiao-zi to chińskie narodowe danie). Rosyjscy uczeni przypuszczają, że przepisu na smakowite pielmieni mieszkańcy Rusi nauczyli się od mongolskich najeźdźców, którzy to z kolei pożyczyli je właśnie z kuchni chińskiej. Popularna jest również teoria, że pielmieni są typowo rosyjskim daniem narodowym, znanym na Rusi już w pierwszym tysiącleciu n.e. Bez względu na rodowód pierożków faktem jest, że kolebką pielmieni jest Syberia, na co wskazuje sama nazwa –została zapożyczona z języka Komi, mieszkańców okolic Uralu i oznacza „chlebowe ucho”. Pierogi wśród mieszkańców Uralu miały znaczenie obrzędowe: danie symbolizowało ofiarę wszystkich rodzajów bydła, które były własnością człowieka. Dlatego farsz na tradycyjne pielmieni składa się z trzech rodzajów mięs– wołowiny, jagnięciny i wieprzowiny, dodanych w odpowiedniej proporcji (na kilogram przypada 45% wołowiny, 35 % baraniny, a mięsa wieprzowego 20%). W dawnych rosyjskich przepisach na pielmieni farsz składał się z mięsa łosia, gęsi a nawet niedźwiedzia. Oprócz mięsa, syberyjskie pierożki przyrządzano z borówkami i jagodami. Natomiast do przygotowania ciasta używało się jedynie mąki i wody, dziś przepis jest wzbogacany o jajko, mleko i przyprawy.

Pielmieni są pyszne: aromatyczne, mięciutkie, ze smakowitym rosołkiem w środku, który podczas gotowania wydziela się z farszu. Wszystkim smakoszom zdradzamy sprawdzony przepis na pielmieni wg prababcinej receptury.

Aby przygotować pielmieni należy najpierw, należy najpierw wyrobić ciasto. Na stolnicę nasypać 30 – 40 dag przesianej mąki, zrobić w mące zagłębienie, położyć łyżeczkę soli, jedno– dwa jajka, wlać pół szklanki ciepłej wody i zagnieść ciasto. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić na 30 – 40 minut. W tym czasie należy przygotować farsz mięsny. 20 dag wołowiny i 20 dag wieprzowiny zemleć dwukrotnie razem z dwiema cebulami. Dodać do smaku sól i pieprz, a także zimną, przegotowaną wodę. Farsz powinien być rzadszy niż farsz na kotlety. Gdy będzie gotowy, powracamy do ciasta. Ciasto należy cienko rozwałkować, wyciąć z niego krążki i na każdym położyć kulkę farszu. Brzegi ciasta połączyć i zlepić. Gotowe pielmieni należy wstawić do lodówki, by stwardniały. Przed podaniem gotować je ok. 10 minut, póki nie wypłyną.

***

Region Puszczy Białowieskiej to matecznik wielokulturowości, która znajduje swoje odbicie również w kuchni. Rozsiądźmy się wygodnie w puszczańskim salonie i przestudiujmy kartę podlaskiego menu– skarbca różnorodnych smaków, pełnego sprzeczności, bo łączącego kilka żywiołów kulturowych, a jednak tak harmonijnego. Już niedługo kolejna kartka z przepiśnika.

Katarzyna Nikołajuk

Wydział Promocji i Rozwoju

fot.yandex.ru

 

 

 

Pozostałe Informacje
2018-12-06

Postanowienie o wszczęciu postępowania scaleniowego gruntów obiektu "Ekiaszuki i inne"

Postanowienie z dnia 6 grudnia 2018 o wszczęciu postępowania scaleniowego gruntów obiektu "Ekiaszuki i inne" Link do załącznika pdf
Czytaj więcej
2022-07-11

NOWA STRONA POWIATU HAJNOWSKIEGO

Ta strona jest archiwalna. Nowa strona samorządu powiatu to: https://samorzad.gov.pl/web/powiat-hajnowski
Czytaj więcej
2021-06-11

Zawiadomienie o XX sesji Rady Powiatu Hajnowskiego

Zawiadamiam, iż dnia 24 czerwca 2021r. (czwartek) o godz. 13:00 w sali kolumnowej Hajnowskiego Domu Kultury w Hajnówce odbędzie się XX sesja Rady Powiatu Hajnowskiego z następującym porządkiem obrad:  Otwarcie XX sesji Rady Powiatu Hajnowskiego. Przedstawienie porządku obrad sesji. Przyjęcie protokołu z XIX sesji Rady Powiatu.
Czytaj więcej
2021-06-10

Powiat rozwija turystykę aktywną

58 372,00 zł na realizację projektu Szlakiem bioróżnorodności Regionu Puszczy Białowieskiej i Doliny Narwi" Nowa atrakcja na turystycznej mapie regionu.
Czytaj więcej
2021-06-02

Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Hajnówce konsultantem powiatowym w projekcie Podlaski Kompas Pracy

Celem projektu jest: merytoryczne wzmocnienie rozwoju poradnictwa edukacyjno-zawodowego przy jednoczesnej współpracy z pracodawcami w 33 szkołach zawodowych województwa podlaskiego przez stworzenie Podlaskiej Sieci Doradztwa Zawodowego
Czytaj więcej
2021-05-31

Punkt Powszechny Szczepień wznawia działanie

Od 07 czerwca 2021 r. Punkt Szczepień Powszechnych przy Szkole Podstawowej Nr. 1 w Hajnówce wznowi działalność celem podania drugiej dawki szczepionki.
Czytaj więcej
2021-05-27

Dzień Samorządu Terytorialnego - życzenia

Życzenia Starosty Hajnowskiego
Czytaj więcej
2021-05-26

Sprostowanie do nieprawdziwych informacji

dot. koncepcji programowo przestrzennej na rzece Leśna Prawa.
Czytaj więcej
Więcej
najczęściej czytane