Głód mięsa: pokaz specjalny, dyskusja, kolacja, 26.10.2017

Kategoria: Zdrowie

Cykl FILMS for FOOD wraca do Białegostoku i do kina FORUM w Białostocki Ośrodek Kultury!

Zapraszamy na wyjątkowy POKAZ FILMU "GŁÓD MIĘSA" w reżyserii Marjin Frank.

Kiedy: 26.10.2017

Gdzie: Białostocki Ośrodek Kultury, Legionowa 5, 15-281 Białystok

Przed seansem na wszystkich widzów będzie czekał wegański POCZĘSTUNEK!

Po projekcji odbędzie się DYSKUSJA w której udzał wezmą:
- Magda Radzi - dietetyczka Magdalena Radziszewska z Instytutu Zdrowego Odżywiania
- Maciej Tomaszewski - szef kuchni i właściciel Sztuka Mięsa Rzeźnik
- Luiza Wojda -WEGESTOK Viva Akcja dla zwierząt - Białystok

gospodynią wieczoru będzie i dyskusję poprowadzi - Joanna Jakubiuk -aktywistka kulinarna, kuchmistrzyni, Podlasianka

Tradycją białostockich pokazów FILMS for FOOD są specjalne niespodzianki i prezenty losowane wśród widzów!

Bilet: 20 zł, do kupienia w kasie oraz przez stronę kina Forum

Po seansie i dyskusji KOLACJĘ inspirowaną filmem przygotuje Maciej Tomaszewski, szef kuchni i właściciel Sztuka Mięsa Restauracja razem z Emilią BUchowiec z Lokalna Bistro oraz Łukaszem Rakowskim z Restaurant & Bar Cristal

Specjalne menu składające się: z dwóch przystawek, dania głównego i deseru skonstruowane będzie tak, aby jak najlepiej zobrazować filozofię autorki filmu.
Dodatkowo kolację uświetnią wina dobrane specjalnie przez sommeliera Marcina Korpacza oraz Łukasza Czajkowskiego z Winemates PL. Obaj ponowie podczas wieczoru będą również dzielić się swoją winiarską wiedzą i doświadczeniem.

Menu bez wina - 120zł/os.
Menu z doborem win - 195zł/os.
Bilety i rezerwacje: sztukowewarsztaty@gmail.com
(lista zamykana będzie 23.10)

Na KOLACJĘ obowiązują OSOBNE bilety, do zarezerwowania i kupienia BEZPOŚREDNIO w Sztuka Mięsa Restauracja

ZAPRASZAMY!!!

Opis filmu

"Głód mięsa" / "Vleesverlangen"
reż. Marijn Frank / Holandia 2015 / 74'

Mimo wciąż rosnącej popularności wegetarianizmu większość z nas je na co dzień mięso. Czy to przyzwyczajenie, czy rodzaj uzależnienia? Reżyserka i równocześnie bohaterka filmu, staje przed trudnym wyborem pomiędzy miłością do mięsa, a racjonalnymi argumentami przeciwko produktom mięsnego przemysłu. Stara się pokazać różne perspektywy i rusza na kilkadziesiąt spotkań z osobami z najróżniejszych środowisk. Rozmawiała z rzeźnikami (m.in. odwiedza rzeźnię), przedsiębiorcami gastronomicznymi, ale i weganami, wegetarianami czy psychologami. Stawia nie zawsze wygodne pytania i pokazuje nieoczywiste odpowiedzi – a tym samym skłania nas do refleksji. Przede wszystkim zwraca uwagę na to, że warto mieć świadomość tego co jemy i jakie podejmujemy decyzje. A jak rozwiązuje swój prywatny dylemat? O tym przekonacie się oglądając film.