WARSZTATY WYPIEKANIA KOROWAJA

Korowaj to tradycyjne weselne ciasto obrzędowe. Na Podlasiu pieczenie korowaja sięga czasów średniowiecza! Przygotowywany w przeddzień zaślubin, przy akompaniamencie korowajnych pieśni, miał symbolizować dostatek na nowej drodze życia. Zwyczaj pieczenia korowaja zaczął zanikać po II wojnie światowej, stopniowo wypierany przez torty weselne. Jednak pamięć o dawnej tradycji jest wciąż żywa - w ramach projektu „Smaki regionu” organizatorzy zapraszają na niezwykłe warsztaty z kulturą na talerzu – dosłownie! 8 sierpnia 2020 godz.  10.00 w świetlicy wiejskiej w Czeremsze Wsi odbędą się zajęcia wypiekania korowaja. Do udziału organizatorzy – GOK Czeremcha, GOPS w Czeremsze, UG w Czeremsze oraz LOT Region Puszczy Białowiejskiej – zapraszają szczególnie mieszkańców obszarów wiejskich, szczególnie osoby do 35 r. ż.

Zapisy i szczegółowe informacje: GOPS Czeremcha, ul. Duboisa 14 85 685 01 29 email: gok.czeremcha@gmail.com

Ilość miejsc ograniczona.

Katarzyna Miszczuk

plakat - opis w poście