Zespół Szkół Zawodowych przygotowuje się do realizacji InterGastro

REALIZOWANY W RAMACH PROGRAMU ERASMUS+,
AKCJI 2: PARTNERSTWA STRATEGICZNE,
SEKTOR: KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE.

     Nauczyciele z Zespołu Szkół Zawodowych w Hajnówce już od początku bieżącego roku przygotowują się do uczestnictwa w projekcie InnoGastro, realizowanym w ramach programu Erasmus+.

Projekt dotyczy kształcenia i szkolenia zawodowego, a jego realizacja rozpocznie się wiosną przyszłego roku. W przedsięwzięciu będzie uczestniczyło 12 nauczycieli branży gastronomicznej z całego województwa podlaskiego (w tym troje pedagogów z naszej szkoły). Nauczyciele-uczestnicy projektu w 2018 r. wezmą udział w pilotażowym szkoleniu „Awangardowe kreacje kulinarne- gastronomia, produkty i techniki”. Kurs będzie składał się z części teoretycznej przeprowadzonej online oraz praktycznego szkolenia z zakresu gastronomii eksperymentalnej, które odbędzie się  w hiszpańskiej Walencji. Zgodnie z założeniami projektu celem szkolenia będzie:

Projekt docelowo obejmie nie tylko kursy dla nauczycieli, ale też praktyczne szkolenia uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, które podobnie jak zajęcia dla pedagogów, mają  odbywać się w Hiszpanii. Kursy będą więc nie tylko rozwijały zawodowe kompetencje uczestników, ale umożliwią im również poznanie odmiennej kultury, nawiązanie nowych znajomości, zwiększenie kreatywności, podniesienie samooceny, zniwelowanie obaw przed tym, co nowe, nieznane. Nikogo nie trzeba przekonywać, że tego rodzaju umiejętności są we współczesnym świecie równie ważne jak profesjonalizm.

Anna Cyruk

InterGastro