Chcesz zdobyć umiejętność wyrobu serów? Zgłoś się do GOK-u w Czeremsze na kurs serowarstwa.
Termin: 18-19 marca 2010
Miejsce: Gminny Ośrodek Kultury w Czeremsze
Plan zajęć
1 dzień
30 min. - omówienie warsztatów
30 min. - omówienie procesu technologicznego
2 godz. - produkcja sera holenderskiego
1 godz. - wykład serowarski, pytania/odpowiedzi
2 godz. - produkcja sera parzonego podhalańskiego, nastawienie twarogu
30 min. - degustacja serów przywiezionych przez prowadzących
2 dzień
30 min. - wędzenie
30 min. - parafinowanie
1 godz. - wyrabianie twarogu
30 min. - podsumowanie warsztatów
Całe zaplecze (mleko oraz niezbędne narzędzia) zapewnia organizator.
Warsztaty zostaną poprowadzone przez Eugeniusza Mientkiewicz oraz mistrza serowarstwa - Krzysztofa.
Koszt warsztatów - 150 zł od osoby, dojazd we własnym zakresie.
Zapisy przyjmowane są do dn. 15 marca 2010. Ilość miejsc ograniczona!
W przypadku mniejszej ilości uczestników (poniżej 15) koszt warsztatów wzrośnie.