Dubickie jadło

W piątek, 19 listopada 2010 r.była się I edycja gminnego konkursu „Dubickie jadło – potrawa regionalna".

Konkurs zorganizowany w ramach Projektu "Wspólne działania – wspólne korzyści", Program "Działaj Lokalnie VII" Polsko-Amerykanskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Lokalną Organizację Grantową w Hajnówce.

Jak już sama nazwa wskazuje, celami konkursu są:

1. identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych.
2. wyszukanie potraw regionalnych, mogących stać się wizytówką Gminy Dubicze Cerkiewne.
3. promocja potraw regionalnych.
4. wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami.
5. budowa tożsamości kulturowej Gminy Dubicze Cerkiewne w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia twórców na dzieci i młodzież
6. wspieranie lokalnej tożsamości.
7. upowszechnianie wiedzy dotyczącej wykorzystywania walorów regionalnych potraw w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, agroturystyki oraz rzemiosła i przetwórstwa.

Udział w konkursie zadeklarowało 18 pań (członkinie Koła Gospodyń, Nieformalnej Grupy ZADRA, przedstawicielki Koła Emerytów i niezrzeszone mieszkanki wsi Dubicze oraz 1 pan – sołtys wsi Czechy Orlańskie, którzy zaprezentowali swoje potrawy na organizowanym Forum Aktywnych Ludzi.

Zgłoszono:

* najróżniejsze dania główne (jarskie, mięsne i półmięsne) – 13 dań konkursowych,
* desery (wypieki, dżemy) – 5 zgłoszeń,
* napoje regionalne (nalewki i wina) – 3 rodzaje

5 -cio osobowa Komisja Konkursowa miała nie lada problem z wyłonieniem zwycięzców. Po degustacji i burzliwych obradach uzgodniono, że:

• I miejsce w kategorii danie główne – otrzymuje Pani Maria Korcz – za ser podpuszczowy i masło wiejskie z prawdziwej śmietany
• II miejsce – otrzymuje "szynka pieczona" Pani Teresa Pietrzak
• III miejsce – otrzymuje "kaszanka swojska" Pani Ludmiły Pietruczuk
• I miejsce w kategorii desery – otrzymuje Pani Aleksandra Dżega – za ciasto biszkoptowe przekładane dżemem z dyni
• II miejsce – otrzymuje "korowaj – ciasto drożdżowe" Pani Bogusławy Gawryluk oraz "pieróg" Pani Raisy Żak
• III miejsce – otrzymują "amoniaczki" Pani Mirosławy Iwaniuk
• I miejsce w kategorii napoje – otrzymeje Pani Irena Rybak – za nalewkę z pigwy oraz Pani Aleksandra Dżega – za nalewkę z aronii
• II miejsce – otrzymuje "nalewka z pigwy" Pani Ireny Kiprianiuk

Przyznano również Nagrodę Wójta Gminy, którą otrzymała Pani Alina Filinowicz – za tuszone ziemniaki z boczkiem i mięsem.

Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienia oraz nagrody rzeczowe z gospodarstwa domowego.

Po części oficjalnej odbyła się otwarta degustacja, w której udział wzięli wszyscy uczestnicy Forum. Natomiast uczestnikom konkursu był to czas prawdziwego egzaminu z znajomości sztuki kulinarnej.

Organizatorem konkurs było Koło Gospodyń Wiejskich i Gminna Biblioteka Publiczna w Dubiczach Cerkiewnych