Dotacje na inwestycje w przetwórstwo produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój

Wnioski o dofinansowanie w zakresie Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój finansowane z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 można składać do 3 sierpnia 2017 r. w oddziałach regionalnych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Dofinansowanie jest przyznawane w formie refundacji, maksymalnie 50 proc. kosztów kwalifikowalnych poniesionych na realizację inwestycji. Maksymalna dotacja może wynieść 300 tys. zł. Minimalna wysokość pomocy jaką można otrzymać nie może być mniejsza niż 10 tys. zł.

Wsparcie może być przeznaczone m.in. na:

O pomoc może ubiegać się podmiot, który:

Powyższego zobowiązania nie są nakładane na podmioty przetwarzające miód, produkty runa leśnego lub dziczyznę, produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego bądź wyłącznie produkty rolne wytworzone w ramach prowadzonej działalności rolniczej.
 

Wsparcie może zostać udzielone podmiotom zdolnym do realizacji przedsięwzięcia, jednak wyłącznie wtedy, gdy jego realizacja nie jest możliwa bez dotacji. Pomoc może być udzielona jeżeli zostały spełnione inne warunki określone w rozporządzeniu wykonawczym oraz wymagania określone przepisami prawa związanymi z realizacja operacji, w tym obowiązujące standardy weterynaryjne, higieniczno - sanitarne, ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt.
 

 

Podmioty ubiegające się o przyznanie pomocy mają również możliwość korzystania z zaliczek na realizację operacji. Warunkiem wypłaty zaliczki jest ustanowienie dodatkowego zabezpieczenia właściwego wydatkowania zaliczek w postaci m.in. gwarancji bankowej lub równoważnej gwarancji (np. ubezpieczeniowej), odpowiadającej 100% kwoty zaliczki.
 

O kolejności przysługiwania pomocy, decydować będzie suma uzyskanych punktów przyznanych na podstawie kryteriów wyboru operacji określonych w przepisach rozporządzenia wykonawczego. 

Kryteria wyboru premiować będą:

Prezes ARiMR, nie później niż w terminie 90 dni od dnia upływu terminu składania wniosków o przyznanie pomocy, poda do publicznej wiadomości, na stronie internetowej ARiMR, informację o kolejności przysługiwania pomocy w województwie mazowieckim i łącznie w pozostałych województwach.
 

Zakres wsparcia

Do kosztów operacji, które kwalifikują się do wsparcia, zalicza się m.in. koszty:
1) zakupu (wraz z instalacją) 
a) maszyn lub urządzeń do:

b) aparatury pomiarowej, kontrolnej oraz sprzętu do sterowania procesem produkcji lub magazynowania,

c) oprogramowania służącego do zarządzania przedsiębiorstwem lub sterowania procesem produkcji, lub magazynowania;
 

2) budowy, rozbudowy, nadbudowy, przebudowy lub remontu połączonego z modernizacją:

a) budynków i budowli wykorzystywanych do produkcji, magazynowania, handlu hurtowego lub kontroli laboratoryjnej produktów rolnych (obiektów podstawowych),

b) budynków i budowli infrastruktury technicznej związanej z użytkowaniem obiektów podstawowych:

c) pomieszczeń higieniczno-sanitarnych,
"Koszty budowlane" będą kwalifikowane wyłącznie w zakresie niezbędnym do wdrożenia inwestycji polegającej na zakupie maszyn i urządzeń, natomiast zakup środków transportu i używanych maszyn, urządzeń lub sprzętu jest całkowicie wykluczony z finansowania.
 

3) przygotowania dokumentacji technicznej operacji, w szczególności:

Wykaz wykonywanych rodzajów działalności gospodarczej, w zakresie których może zostać przyznana pomoc:

Numer
(PKD)

Sektory objęte wsparciem

10.11.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem
mięsa z drobiu -w zakresie uboju dotyczy
działalności objętej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie
niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny
być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia
zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej
(Dz.U. , nr 98 poz. 630) lub dotyczy realizacji
inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy
produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu
wykraczającego poza maksymalne limity wskazane
w tym rozporządzeniu.

10.12.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu
- w zakresie uboju dotyczy działalności objętej
rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia
19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań
weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy
produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego
w rzeźniacho małej zdolności produkcyjnej
(Dz.U., nr 98 poz. 630)

10.13.Z

Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby
z mięsa drobiowego

10.31.Z

Przetwórstwo i konserwowanie ziemniaków

10.32.Z

Produkcja soków z owoców i warzyw

10.39.Z

Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców
i warzyw

10.41.Z

Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych

10.51.Z

Przetwórstwo mleka i wyrób serów

10.61.Z

Wytwarzanie produktów przemiału zbóż

10.62.Z

Wytwarzanie skrobi i produktów skrobiowych - dotyczy
podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie
przetwarzania ziemniaków lub zboża na skrobię

10.89.Z

Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie
indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów
zajmujących się działalnością w zakresie produkcji
wyrobów z jaj

10.89.Z

Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie
indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących
się działalnością w zakresie przetwórstwa miodu

10.91.Z

Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich

10.92.Z

Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych

11.01.Z

Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi
- dotyczypodmiotów zajmujących się działalnością
w zakresieprodukcji alkoholu etylowego, po
przetworzeniuprzeznaczonego do spożycia

11.02 Z

Produkcja win gronowych

11.03.Z

Produkcja cydru i pozostałych win owocowych,
z wyłączeniem produkcji wyrobów winopochodnych
i winopodobnych

13.10.D

Produkcja przędzy z pozostałych włókien tekstylnych,
włączając produkcję nici - dotyczy podmiotów
zajmujących się działalnością w zakresie wydobywania
włókna ze słomy lnianej i konopnej

20.14.Z

Produkcja pozostałych podstawowych chemikaliów
organicznych - dotyczy podmiotów zajmujących się
działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego
nieprzeznaczonego do spożycia

 



Przetwórstwo roślin na produkty, które są
wykorzystywane na cele energetyczne.

 

Czas na realizację inwestycji.                            


Od dnia podpisania umowy Beneficjentowi zaczyna biec termin na realizację operacji, który wynosi:
• przy inwestycjach jednoetapowych 24 miesiące,
• przy inwestycjach dwu i czteroetapowych 36 miesięcy,
• przy inwestycjach polegających na nabyciu rzeczy będących przedmiotem leasingu 60 miesięcy.

W uzasadnionych przypadkach istnieje możliwość wydłużenia powyższych terminów o 6 miesięcy lecz nie później niż do 30 czerwca 2023 r. Inwestycje, w można realizować w 2 etapach. 
 

Obowiązki Beneficjenta po uzyskaniu refundacji

Beneficjent przez okres 5 lat od dnia wypłaty płatności końcowej jest zobowiązany do przestrzegania zobowiązań określonych w umowie o przyznaniu pomocy. Nieprzestrzeganie postanowień umowy skutkować może nałożeniem kar finansowych.

Więcej informacji można uzyskać  w oddziałach regionalnych ARiMR oraz pod bezpłatnym numerem infolinii – 0 800 38 00 84 a także na stronach internetowych: Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa www.arimr.gov.pl oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.minrol.gov.pl).

za:http://dofinansowaniedlafirm.pl