Nasze Kulinarne Dziedzictwo to ogólnopolski konkurs o wieloletniej tradycji, którego głównym celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jest skierowany do osób wytwarzających w tradycyjny sposób produkty kulinarne. Ma charakter otwarty, więc przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.
Kryteria te określone są w regulaminie i mówią m.in. o tym, że żywnościowymi produktami regionalnymi są surowce lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego spożycia albo sporządzania potraw. Muszą też być związane z określonym obszarem geograficznym i charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych danego regionu. Powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami i w małej skali oraz wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów, a także powinny być od dawna znane w okolicy.
Cały konkurs organizowany jest dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech głównych kategoriach.
Warunkiem udziału w tym etapie jest wypełnienie i przesłanie karty zgłoszeniowej, która jest dostępna na stronach internetowych: www.produktyregionalne.pl oraz www.odr.pl. Wydrukowane formularze będą dostępne w każdym Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego i w siedzibie PODR Szepietowo (pokój nr 20).
Produkty zgłaszane do konkursu będą kwalifikowane do czterech głównych kategorii, które posiadają również podkategorie:I.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
podkategorie:
- produkty i przetwory mięsne,
- produkty i przetwory z ryb,
- produkty i przetwory mleczne,
- miody.
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
podkategorie:
- przetwory owocowe,
- przetwory warzywne,
- produkty zbożowe,
- wyroby cukiernicze.
III. Napoje regionalne
podkategorie:
- napoje bezalkoholowe,
- napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Istotne jest, że jeden wytwórca może zgłosić po jednym produkcie w każdej kategorii, czyli maksymalnie 4 produkty.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi konkursu w naszym regionie jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku (KOWR), Marszałek Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Pierwszy etap, czyli finał wojewódzki w Podlaskiem zaplanowany jest na 7 lipca 2018 r. w Augustowie podczas Targów Agro-Eko-Turystycznych, odbywających się na Rynku Zygmunta Augusta. Początek konkursu o godz. 10.00.
Organizatorzy, poprzez połączenie imprez, chcą dać możliwość podlaskim wytwórcom prowadzenia równocześnie w tym dniu sprzedaży swoich wyrobów i szerszej ich promocji. Producenci zainteresowani sprzedażą w trakcie targów powinni zgłosić się do KOWR Oddział w Białymstoku.
Drugi etap konkursu to wybranie przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w etapie wojewódzkim – najlepszych produktów do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2018”. W przypadku zgłaszania produktu do tej nagrody, należy na karcie zgłoszeniowej dopisać „PERŁA”. Krajowy finał, z wręczeniem statuetek, odbędzie się w początkach września podczas Targów Polagra w Poznaniu.
Kartę zgłoszeniową należy dokładnie wypełnić, własnoręcznie podpisać i dostarczyć do PODR w Szepietowie, do pokoju nr. 20 lub wysłać na adres:
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Szepietowo 64
18-210 Szepietowo
z dopiskiem: NKD lub Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Istnieje możliwość przekazania kart zgłoszeniowych do PODR za pośrednictwem powiatowych specjalistów lub po wypełnieniu karty i podpisaniu można ją zeskanować i wysłać na adres e-mail: jczarkowska@odr-szepietowo.pl.
Ostateczny termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa w dniu 15 czerwca 2018 r.
Więcej informacji o konkursie i sprawach organizacyjnych można uzyskać u powiatowych specjalistek ds. gospodarstwa wiejskiego i agroturystyki (kontakty) lub w siedzibie PODR pod nr. telefonu: 86 275 89 38, lub kom. 506 662 611.
Załącznik:
Zgłoszenie_Nasze Kulinarne Dziedzictwo.docx (DOCX, 19,96 KB)
za: wrotapodlasia.pl