VI Biesiada Weselna z wielkim gotowaniem

29 sierpnia br. w anfiteatrze miejskim w Hajnówce odbyła się VI Biesiada Weselna wraz z Wielkim Gotowaniem. Przygotowywano zupę białowieską, według tradycyjnej receptury, z dziczyzną. W rezultacie powstało 1,6 tys. litrów zupy gulaszowej. Do zupy zużyto 640 kg mięsa, 226 kg warzyw,  68 butelek wina wytrawnego oraz przyprawy t.j. sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, musztarda, koncentrat pomidorowy. Zupę przygotowywali: Zbyszek Chłopecki, Jarek Przybysz, Tomasz Hermanowski na czele z Grzegorz Russaka.

Na VI Biesiadę Weselną przybyło wiele osób, chwilow załamanie pogody nie zraziło uczestników do wzięcia udziału w uroczustości. Zespoły artystyczne z Polski i Białorusi pokazały weselne obrzędy, a do tańca przygrywał: Zespół Pieśni „Echo Puszczy”, Zespół Tańca Ludowego „Przepiórka”, „Reczeńka”, Zespół Tańca Ludowego „Ojra”, „Spadczyna”, „Szczeryje Serca”, „Dekada Band”, „Skazka” i ”Trojka”.

Wszyscy wspaniale siębawili podiadając białowieską zupę.