O tym, że region Puszczy Białowieskiej to kraina wyjątkowa pod każdym względem – przyrodniczym, kulturowym i turystycznym nikogo nie trzeba przekonywać. Na skraju naturalnej Puszczy Białowieskiej – obiektu Światowego Dziedzictwa UNESCO – wykształciła się wielobarwna kultura, łącząca akcenty polskie, białoruskie i rosyjskie, wpisana nie tylko w puszczański krajobraz, ale także menu. Regionalna kuchnia, oparta na tradycji i będąca kombinacją wielu aromatów, białowieskich ziół oraz kulturowych żywiołów została doceniona przez Kapitułę polskiej edycji konkursu Komisji Europejskiej na Najlepsze Europejskie Destynacje – EDEN 2015. Konkurs przeprowadziła Polska Organizacja Turystyczna, w tym roku nagradzane i promowane były miejsca oraz obszary turystyczne w Europie wyróżniające się ofertą gastronomiczną. Kapituła oceniała szlaki kulinarne, restauracje, lokale gastronomiczne i hotele wykorzystujące ofertę kuchni regionalnej bądź posiadające ofertę turystyczną związaną z popularyzacją dziedzictwa kulinarnego. O zwycięstwo w polskiej edycji konkursu EDEN ubiegało się 25. kandydatów, spośród nich Kapituła wyłoniła piątkę finalistów ocenionych najwyżej. Ostatecznie zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu EDEN został Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”. Decyzją członków kapituły restauracje, gościńce, zajazdy i gospodarstwa agroturystyczne występujące pod wspólną nazwą „Gościnność i smaki Regionu Puszczy Białowiejskiej” otrzymały pierwsze wyróżnienie, drugim wyróżnionym został „Szlak Kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka”. 11 czerwca br. w warszawskiej restauracji przy ulicy Foksal odbyła się ceremonia uroczystego rozstrzygnięcia konkursu.
Kandydaturę naszego regionu zgłosiła Lokalna Organizacja Turystyczna Region Puszczy Białowieskiej – stowarzyszenie działające na rzecz promocji i rozwoju turystyki. Prestiżowe wyróżnienie przyznane regionowi Puszczy Białowieskiej potwierdza wyjątkowość Podlasia jako krainy kuszącej nie tylko bogactwem atrakcji ale także smakowitą kuchnią, stanowiącą dopełnienie oferty turystycznej regionu. Pozostając w tematyce „kulinarnej” pozostaje stwierdzić, iż do serca turysty można trafić przez żołądek :).
Katarzyna Nikołajuk
Zobacz spot poromocyjny: