W 2015 r. Region Puszczy Białowieskiej otrzymał wyróżnienie w Konkursie EDEN 2015. Najlepsze Polskie Destynacje. Restauracje, gościńce, zajazdy i gospodarstwa agroturystyczne z regionu, występujące pod wspólną nazwą „Gościnność i smaki Regionu Puszczy Białowiejskiej” otrzymały pierwsze wyróżnienie. Kapituła polskiej edycji konkursu doceniła wielobarwną kuchnię Podlasia odzwierciedlającą historię, kulturę i bogatą obrzędowość tych ziem. Puszczańskie menu łączy to co w Podlasiu najpiękniejsze – jest to kuchnia aromatyczna, kulturowo zróżnicowana, oparta na naturalnych składnikach, puszczańskich ziołach i recepturach przekazywanych przez pokolenia. Wygrana w konkursie EDEN pozwoli na szerszą promocję kulinarnego dziedzictwa regionu – bowiem miejsce wśród najlepszych europejskich Destynacji EDEN to nie tylko prestiż, ale także wsparcie promocyjne. Zapraszamy do spotu przygotowanego przez Polską Organizację Turystyczną promującą Gościnność i Smaki Puszczy Białowieskiej EDEN 2015. Promocja regionu przez pryzmat puszczańskiego menu sprzyja nie tylko apetytom, bowiem kulinarna topografia regionu to w istocie podróż po zakamarkach Krainy Żubra. Bo coś jest niesamowitego w tym miejscu... Jakaś magia... Zapraszamy do obejrzenia spotu.
W przedsięwzięcie zostali zaangażowani restauratorzy z powiatu hajnowskiego, będący członkami Lokalnej Organizacji Turystycznej Region Puszczy Białowieskiej - stowarzyszenia aktywnie wspierającego rozwój turystyki w regionie.
Katarzyna Nikołajuk
Materiał źródłowy: Lokalna Organizacja Turystyczna Region Puszczy Białowieskiej