Tegoroczny sezon wakacyjny zakończył III Festyn Zdrowia, który odbył się 31.08. br. w malowniczej scenerii parku miejskiego w Hajnówce. W trakcie imprezy uczestnicy mieli okazję spróbować mleka koziego i jogurtu naturalnego przygotowywanego przez mnichów z Monasteru im. Dymitra Sołuńskiego w Sakach, kupić literaturę o treściach religijnych, herbaty i przyprawy hajnowskiej firmy Runo oraz zioła ojca Gabriela. Herbatki na trawienie, uspokojenie czy cukrzycę cieszyły się dużą popularnością. Swoje wyroby zaprezentowały także mniszki z Monasteru św. Elżbiety z Nowinek k. Mińska na Białorusi – uczestnicy chętnie kupowali naturalne kosmetyki: balsamy, mydła i maści wspomagające leczenie różnych dolegliwości, przygotowywane przez mieszkanki monastyru na bazie naturalnych składników. W trakcie festynu istniała również możliwość wykonania podstawowych badań profilaktycznych: mierzenie ciśnienia oraz poziomu cukru we krwi, zaś każdy zainteresowany mógł oddać honorowo krew. Odbyły się także pokazy udzielania pierwszej pomocy. Podczas imprezy promującej zdrowy tryb życia nie zapominano także o pierwiastku aktywności – w trakcie festynu zaprezentowano różne formy rekreacji ruchowej takie jak: dżudo, aerobik i zumba. Pomiędzy pokazami ze „sceny” stworzonej z zieleni trawnika i drzew popłynęły dźwięki piosenek w wykonaniu Echa Puszczy, Hiłoczki, Ruczajka oraz Skazki; imprezę uświetnił również występ Zespołu Tańca Ludowego „Przepiórka”. Najmłodsi fani zdrowego trybu życia mogli bawić z animatorami w dmuchanym parku rozrywki. Nowością tegorocznego festynu był konkurs warzywny – do godziny 16.00 każdy zainteresowany mógł zgłosić swój wyrób przygotowany z warzyw, którego smakiem mogli delektować się wszyscy uczestnicy. Do konkursu zgłoszono m.in. sos meksykański, suszone pomidory z czosnkiem czy konfitury z miechunki brazylijskiej. Laureatami konkursu zostały: I miejsce: Alina Miszczuk za suszone pomidory, II miejsce – Walentyna Wierzbicka za smalczyk wegetariański, III miejsce – Maria Ławicka za cukinię marynowaną. Wyróżnienia otrzymały: Barbara Burdon za sos z cukinii, Natalia Ruszuk za sałatkę warzywną oraz Wiera Rygorowicz za kolorowy kalafior. Wszystkim zwyciężczyniom gratulacje oraz nagrody wręczył Burmistrz miasta Hajnówka – Jerzy Sirak. Na zakończenie odbył się koncert popularnego zespołu Prymaki, podczas występu którego bawiły się wszystkie pokolenia mieszkańców powiatu. Festyn zdrowia odbył się z inicjatywy Bractwa Prawosławnego św. św. Cyryla i Metodego w Hajnówce.
Wydział Promocji i Rozwoju